REKLAMA

Biszkopt z rabarbarem i bezą

wyświetlono: 5819 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Rabarbar rozpoczyna też sezon na ciasta owocowe. Kwaśny, bardzo wyrazisty król ciast i dżemów. Ja za rabarbarem szczególnie nie przepadam z dzieciństwa pamiętam kompot z rabarbaru, którego szczerze nienawidziłam. Przepis który Wam proponuje ma świetne połączenie biszkoptu słodkiej bezy i lekko kwa

opublikowany: 12.05.2014
Udostępnij Pinterest
  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    - 3 jajka (białka i żółtka osobno)
    - 1/2 szklanki cukru
    - 1/2 szklanki maki pszennej
    - 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Składniki na nadzienie:

    - 400g rabarbaru
    - 100g masla
    - 1/2 szklanki cukru
    - 2 żółtka
    - 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    - 1/2 szklanki mąki pszennej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 50 ml mleka

    Składniki na bezę:
    - 4 białka
    - 1 szklanka cukru
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodać cukier, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąki wymieszać, dodawać stopniowo do masy ( ja to robię to na wolnych obrotach miksera lub drewnianą łyżką). Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy( dno i boki). Piec ok.10 min w 180ºC.
  • 2. Nadzienie:

    Rabarbar umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Masło na nadzienie utrzeć z cukrem i żółtkami. Dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Gdy składniki się połączą dodać rabarbar i wymieszać.

    Mieszaninę rozłożyć na cieście.
  • 3. Beza:

    Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier. Pianę rozprowadzić na cieście i wstawić do piekarnika na około 40 min.

Porady

Rozmiary formy do pieczenia: tortownica o średnicy 23-26 cm

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: wwwilovebakepl wwwilovebakepl

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Kruche z rabarbarem i bezą to najlepsze ciasto wiosenne jakie można było wymyślić.

kategoria: Ciasta kruche ciasto Desery beza opublikowany: 13.05.2015 | wyświetlono: 19835 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 3
Dodane przez: aga_ata aga_ata

Kruche z rabarbarem i bezą

Słodka beza i kwaśny rabarbar, pyszne dopełnienie smaków.

kategoria: kruche ciasto Desery beza opublikowany: 20.05.2013 | wyświetlono: 5471 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE