Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Szybkie i tanie a zarazem bardzo smaczne ciasto w sam raz na upalne dni.

  • 60 min

Składniki:

  • Na biszkopt :
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    cukier waniliowy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Na ptasie mleczko :
    2 galaretki truskawkowe
    0,5 litra śmietany kremówki
    1 szklanka cukru pudru

    Dodatkowo :
    2 galaretki zielone
    1 kg. truskawek
    wiórki kokosowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-073kqq9 1. Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę ,dodawać po łyżce cukru oraz cukier waniliowy. Następnie dodawać po jednym żółtku a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia .Blaszkę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Piec ok.25 min. w temp.180 stopni. Galaretki truskawkowe rozpuścić w 1 szklance wrzącej wody odstawić aby trochę stężały. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno . Zielone galaretki rozpuścić według przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Gdy biszkopt jest już zimny wyłożyć na niego truskawki . Ubitą z cukrem śmietanę połączyć z tężejącą galaretką i wylać na truskawki. Wstawić do lodówki aby dobrze zastygło.Na samą górę wylać tężejące galaretki zielone .Gdy całkowicie zastygną ciasto posypać wiórkami kokosowymi.

Porady

Ciasto wygląda efektowniej, jeżeli truskawki ułożymy pionowo :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować