Biszkopt z pomysłem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzieliłam od żółtek. Żółtka utarłam z cukrem. Białka ubiłam na sztywna pianę. Do miski przesiałam obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam z utartymi żółtkami, pianą z białek.
Ciasto wylałam na foremkę wysmarowaną wcześniej tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Wstawiłam do gorącego piekarnika na około 25 minut w temperaturze 180 st C.
Upieczony biszkopt na złoty kolor odstawiłam do ostygnięcia.
2.Odlałam dwie szklanki mleka i zagotowałam w rondelku. Pozostałe mleko wymieszałam starannie z mąką ziemniaczaną by nie było grudek i wlałam do zagotowanego mleka, mieszałam do czasu powstania gęstego budyniu, po czym dodałam rodzynki, olejek śmietankowy i mieszałam jeszcze przez kilka minut. Odstawiłam rondelek z budyniem do ostygnięcia.
3.Na patelni rozpuściłam masło, wymieszane z cukrem, dodałam wiórki kokosowe i mieszałam drewnianą łyżką do czasu,
gdy wiórki kokosowe, osiągną złoty kolor.
4.Zimny budyń zmiksowałam z miękką margaryną. Biszkopt przecięłam na dwa krążki, spryskałam dolny krążek sokiem grejpfruta, a następnie posmarowałam 3/4 masy budyniowej, przykryłam drugim kawałkiem ciasta. 1/4 masy budyniowej {pozostałej} posmarowałam górną cześć placka i
obsypałam uprażonymi wiórkami kokosowymi. Foremkę z ciastem wstawiłam na trzy godziny do lodówki, aby zastygło.
Komentarze