Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi

  • wyświetlono: 1381 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Pyszne ciasto z lekkim i puszystym biszkoptem przełożonym lekką pianką jogurtową z dodatkiem kajmaku. Góra posypana podprażonymi orzechami laskowymi i tartą czekoladą....

wedith1
  • 120min

Składniki

BAZA DO BISZKOPTU:
pół szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki wody
pół szklanki cukru
3 łyżki kakao

BISZKOPT:
3 jajka,
pół szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

PIANKA:
400 g jogurtu typu greckiego
3/4 puszki kajmaku
330 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
5 łyżeczek żelatyny

DODATKI:
1/4 puszki kajmaku,
100 g orzechów laskowych (mogą być migdały lub orzechy włoskie),
3 kosteczki gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi

  • 1. Wszystkie składniki bazy do biszkoptu umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.
  • 2. BISZKOPT:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).

    Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
  • 5. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
  • 6. PIANKA:

    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.
  • 7. Jogurt zmiksować z kajmakiem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietankę na sztywno.
  • 8. 3 łyżki jogurtu z kajmakiem połączyć z żelatyną, zmiksować blenderem, następnie tą miksturę połączyć używając miksera z pozostałym jogurtem. Na koniec wmieszać szpatułką ubitą śmietankę. Całość można schłodzić w lodówce ok 10 minut.
  • 9. Do formy ułożyć 1 blat ciasta, wylać piankę (zostawić 4 łyżki na górę), przykryć drugą częścią ciasta i posmarować górę 4 łyżkami pianki. Schłodzić w lodówce ok 1h.

    .
  • 10. DODATKI:
    Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zdjąć skórkę, orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • 11. Resztę masy kajmakowej podgrzać by stałą się płynna, wylać na schłodzone ciasto posypać orzechami i startą czekoladą.
  • 12. Całość chłodzić najlepiej przez całą noc

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoorzechyDeserkajmakbiszkotdo_kawyBoże_Narodzenie

Komentarze

Podobne przepisy

truskawkowa  pychotka

Dodane przez: Bożena Z.

Biszkopt z truskawkową masą i delikatna pianką

Otwieramy sezon truskawkowy:)-pyszne...

Biszkopt z pianką i truskawkami

Dodane przez: Ciasta Moniki

Biszkopt z pianką i truskawkami

Szybkie i lekkie ciasto z sezonowymi...

babka z orzechami i czekoladą

Dodane przez: celkapatelka

Babka z orzechami laskowymi i czekoladą

Bardzo smaczna,trochę urozmaicona...

ciasto z dyni

Dodane przez: Bożena Z.

Ciasto dyniowe z orzechami laskowymi

Mocno wilgotne ciasto dyniowe z...

image-1skvcqg

Dodane przez: KuchniaPoli

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową i orzechami

Brownie bezglutenowe z masą kajmakową...

brownie z orzechami laskowymi

Dodane przez: PolskaGotuje

Brownie z orzechami laskowymi

Na zakończenie dzisiejszego Dnia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE