Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi

4.5 (191 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne ciasto z lekkim i puszystym biszkoptem przełożonym lekką pianką jogurtową z dodatkiem kajmaku. Góra posypana podprażonymi orzechami laskowymi i tartą czekoladą....

  • 2 godz.

Składniki:

  • BAZA DO BISZKOPTU:
    pół szklanki oleju rzepakowego
    1/3 szklanki wody
    pół szklanki cukru
    3 łyżki kakao

    BISZKOPT:
    3 jajka,
    pół szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki sody oczyszczonej

    PIANKA:
    400 g jogurtu typu greckiego
    3/4 puszki kajmaku
    330 ml śmietanki 30%
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    5 łyżeczek żelatyny

    DODATKI:
    1/4 puszki kajmaku,
    100 g orzechów laskowych (mogą być migdały lub orzechy włoskie),
    3 kosteczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Kajmak

Biszkopt z pianką kajmakową i orzechami laskowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki bazy do biszkoptu umieścić w garnuszku. Podgrzewać aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie wystudzić.
  • 2. BISZKOPT:

    Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Mąkę, proszek, sodę - przesiać.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i żółtka. Następnie wlać mieszankę kakaową (całkowicie wystudzoną), dokładnie wymieszać szpatułką (nie mikserem).

    Na koniec dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką.
  • 4. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko samo dno.
  • 5. Piec w temperaturze 180ºC przez 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu ciasto wyjąć z formy, przekroić na 2 blaty.
  • 6. PIANKA:

    Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wrzątku.
  • 7. Jogurt zmiksować z kajmakiem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietankę na sztywno.
  • 8. 3 łyżki jogurtu z kajmakiem połączyć z żelatyną, zmiksować blenderem, następnie tą miksturę połączyć używając miksera z pozostałym jogurtem. Na koniec wmieszać szpatułką ubitą śmietankę. Całość można schłodzić w lodówce ok 10 minut.
  • 9. Do formy ułożyć 1 blat ciasta, wylać piankę (zostawić 4 łyżki na górę), przykryć drugą częścią ciasta i posmarować górę 4 łyżkami pianki. Schłodzić w lodówce ok 1h.

    .
  • 10. DODATKI:
    Orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, następnie zdjąć skórkę, orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  • 11. Resztę masy kajmakowej podgrzać by stałą się płynna, wylać na schłodzone ciasto posypać orzechami i startą czekoladą.
  • 12. Całość chłodzić najlepiej przez całą noc
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować