Biszkopt z pianką i arbuzem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dość niezwykłe użycie arbuza. Latem delektują się nim wszyscy.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● po 5 łyżek mąki i cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Pianka:
    ● 1 szkl. mleka
    ● op. bitej śmietany w proszku
    ● 2 waniliowe serki homogenizowane
    ● galaretka cytrynowa
    Oraz: 1/2 arbuza
    ● galaretka truskawkowa
    ● łyżeczka żelatyny
    ● 1 szkl. kolorowych kostek galaretki

Biszkopt z pianką i arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 °C.
  • 2. Pianka: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Do mleka wsypujemy bitą śmietanę, miksujemy na puch. Dodajemy serki i tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Na biszkopt wykładamy piankę, wciskamy kostki galaretki. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
  • 4. Arbuza kroimy w małe kawałki, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy pestki. Układamy na piance. Galaretkę truskawkową mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto. Schładzamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2013

Komentarze

Podobne przepisy