Biszkopt z pianką i arbuzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 °C.
2.Pianka: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Do mleka wsypujemy bitą śmietanę, miksujemy na puch. Dodajemy serki i tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy.
3.Na biszkopt wykładamy piankę, wciskamy kostki galaretki. Ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.
4.Arbuza kroimy w małe kawałki, osuszamy na papierowym ręczniku i usuwamy pestki. Układamy na piance. Galaretkę truskawkową mieszamy z żelatyną i rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretką zalewamy ciasto. Schładzamy.
Komentarze