Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
2.Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
3.Podzielić ciasto na 2 części, jedną mniejszą , do mniejszej części ciasta dodać kakao, wymieszać.
4.Ciasto wylewać do wysmarowanej tłuszczem blachy (36 x 25 cm ) łyżką , raz ciemne , póżniej jasne i na to jasne na wierzch , polewać w odstępach ciemne ciasto.
Tak aby na spodzie i na wierzchu było ciasto ciemne.
Piec ok. 35 minut w 175 stop.
Ciasto przekroić wzdłuż na pół, ostudzić.
5.Pianka :
Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
6.Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę, ubić na sztywno.
Do ubitej śnieżki dodawać tężejącą galaretkę, dalej ubijać.
7.Wyłożyć piankę na upieczoną pierwszą część ciasta, przykryć drugim plackiem, odstawić do lodówki
Komentarze