Biszkopt z pianką

4.5 (174 ocen)

Jest tak smaczne że u mnie szybko zniknął z talerza.

Składniki:

  • Biszkopt :
    jajka-6 szt
    cukier-1 szklanka
    mąka-1 szklanka
    proszek do pieczenia-1 łyżeczka
    kakao-1- 2 łyżki
    Pianka :
    śnieżka - 2 szt
    mleko - 400 ml
    galaretka truskawkowa - 2 opak
    woda gotowana - 400 ml
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Pianka

Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka.
  • 2. Dodawać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia , wymieszać.
  • 3. Podzielić ciasto na 2 części, jedną mniejszą , do mniejszej części ciasta dodać kakao, wymieszać.
  • 4. Ciasto wylewać do wysmarowanej tłuszczem blachy (36 x 25 cm ) łyżką , raz ciemne , póżniej jasne i na to jasne na wierzch , polewać w odstępach ciemne ciasto.
    Tak aby na spodzie i na wierzchu było ciasto ciemne.
    Piec ok. 35 minut w 175 stop.
    Ciasto przekroić wzdłuż na pół, ostudzić.
  • 5. Pianka :
    Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia.
  • 6. Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę, ubić na sztywno.
    Do ubitej śnieżki dodawać tężejącą galaretkę, dalej ubijać.
  • 7. Wyłożyć piankę na upieczoną pierwszą część ciasta, przykryć drugim plackiem, odstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować