Biszkopt z pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Moje ulubione ciasto.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Blacha o wymiarach 25x40
    Składniki na biszkopt:
    6 jajek
    6 łyżek cukru
    6 łyżek mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki na piankę:
    2 torebki bitej śmietany śnieżki
    1 i 1/2 szklanki zimnego mleka
    2 galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 2 i 1/2 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    Dowolna polewa czekoladowa
    posypka kolorowa

Biszkopt z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka z cukrem ubijamy do białości. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy jajeczno-cukrowej i mieszamy. Wylewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 30 minut w temp. 180 s C. Studzimy i przecinamy na pół.
    Wykonanie pianki:
    Do mleka wsypać śnieżki i ubijać ok.4-5 minut. Pod koniec dodać lekko tężejącą galaretkę, mieszając. Piankę wyłożyć na biszkopt,przykryć drugim biszkoptem, wierzch polać polewą i dowolnie udekorować. Schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy