Cudownie puszysty biszkopt z nieziemsko delikatną pianką, z lekko kwaskowatymi wiśniami i galaretką wiśniową. Idealne połączenie, lekkie i orzeźwiające ciasto!
Biszkopt z pianką, galaretką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej i olejek zapachowy. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25-30min w temp 170'C.
Po ostygnięciu nasączyć ponczem.
2.W 350ml wrzątku rozpuścić galaretkę i schłodzić.
Zimną śmietankę ubijać na sztywno, dodać cukry waniliowe i śmietan-fix. Malutkim strumieniem dodawać powoli schłodzoną galaretkę.
Piankę przełożyć na biszkopt i włożyć do lodówki.
3.Galaretki przygotować jak na opakowaniu. Schłodzić.
Wiśnie odsączyć z soku i ułożyć na piance. Zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki.
Komentarze