Biszkopt z nasionami chia budyniem daktylowym i kakaowym twarogiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem nasion chia przykryte mocno daktylowym budyniem i kakaowym twarogiem. Nietuzinkowe i efektowne ciasto, zarówno smakowo, jak i wizualnie.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    1 kopiasta szklanka mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
    9 żółtek
    9 białek (zimne – z lodówki)
    3 łyżeczki nasion chia
    1 łyżeczka kardamonu mielonego
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa budyniowa:
    500 g daktyli bez pestek
    2 szklanki wody
    1 L mleka
    4 żółtka
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
    1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L płynu)

    Masa twarogowa:
    350 g naturalnego twarogu delikatnego 10% tłuszczu
    3 – 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej do deserów
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 kopiasta łyżka kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
    ½ szklanki wrzątku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z nasionami chia budyniem daktylowym i kakaowym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z nasionami chia budyniem daktylowym i kakaowym twarogiem 1. Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, nasiona chia, kardamon, proszek do pieczenia, porcjami mąkę. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 min w temp. 180°C. Biszkopt wystudzić.
  • Biszkopt z nasionami chia budyniem daktylowym i kakaowym twarogiem 2. Przygotować budyń – daktyle przełożyć do rondla, zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia, gotować 5 – 7 min, po czym wystudzić i zblendować.
    Do masy daktylowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko i wsypać oba opakowania proszku budyniowego. Składniki wymieszać i, nadal mieszając, zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt i pozostawić do stężenia.
  • Biszkopt z nasionami chia budyniem daktylowym i kakaowym twarogiem 3. Przygotować masę twarogową – żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i pozostawić, by napęczniała. W tym czasie kakao oraz cukier zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i wystudzić, po czym połączyć z twarogiem. Napęczniałą żelatynę delikatnie podgrzać – do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać do twarogu z kakao i wymieszać. Masę wyłożyć na budyń. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Daktyle Kardamon Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować