Lekkie ciasto biszkoptowe z dodatkiem nasion chia przykryte mocno daktylowym budyniem i kakaowym twarogiem. Nietuzinkowe i efektowne ciasto, zarówno smakowo, jak i wizualnie.
Masa budyniowa:
500 g daktyli bez pestek
2 szklanki wody
1 L mleka
4 żółtka
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku waniliowym (opakowanie na ½ L płynu)
1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym (opakowanie na ½ L płynu)
Masa twarogowa:
350 g naturalnego twarogu delikatnego 10% tłuszczu
3 – 4 łyżeczki żelatyny wieprzowej do deserów
1/3 szklanki wody
2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
1 kopiasta łyżka kakao naturalnego o obniżonej zawartości tłuszczu
½ szklanki wrzątku
Biszkopt z nasionami chia budyniem daktylowym i kakaowym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować biszkopt – białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Ubijając, dodać kolejno – cukier, po jednym żółtku, nasiona chia, kardamon, proszek do pieczenia, porcjami mąkę. Masę przełożyć do formy (25 x 40) wyścielonej papierem do pieczenia. Piec 35 min w temp. 180°C. Biszkopt wystudzić.
2.Przygotować budyń – daktyle przełożyć do rondla, zalać wodą, całość doprowadzić do wrzenia, gotować 5 – 7 min, po czym wystudzić i zblendować.
Do masy daktylowej dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Następnie wlać mleko i wsypać oba opakowania proszku budyniowego. Składniki wymieszać i, nadal mieszając, zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na biszkopt i pozostawić do stężenia.
3.Przygotować masę twarogową – żelatynę zalać 1/3 szklanki wody i pozostawić, by napęczniała. W tym czasie kakao oraz cukier zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i wystudzić, po czym połączyć z twarogiem. Napęczniałą żelatynę delikatnie podgrzać – do rozpuszczenia. Płynną żelatynę wlać do twarogu z kakao i wymieszać. Masę wyłożyć na budyń. Ciasto włożyć do lodówki, by całkowicie się zestaliło.
Komentarze