Proste ciasto biszkoptowe z nadzieniem truskawkowym i śmietanowym oraz delicje.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki ciasto:
Tortownica o śr. 23 cm
4 jajka
¾ szklanki mąki tortowej(u mnie Basia)
¾ szklanki cukru
1 łyżka maki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
Masło do formy
Sól do smaku
Nadzienie:
10 dag delicji
1 kg truskawek(ja korzystałam z mrożonych swoich) – u mnie na działce jeszcze nie dojrzały
2 galaretki truskawkowe
600 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
3 zagęstniki do śmietanki
Biszkopt z nadzieniem truskawkowym z delicjami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, ubić na sztywną masę. Dodać olej, delikatnie wymieszać. Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wylać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni i piec 35 minut. Przed wystawieniem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Przestudzić ciasto, przekroić na 3 krążki. Galaretki rozpuścić w ½ l przegotowanej wody, włożyć truskawki, wymieszać. 400 ml śmietany ubić, dodawać cukier puder wymieszany z zagęstnikiem porcjami. Ubić. Na dolny krążek wyłożyć połowę ubitej śmietanki, przykryć drugim krążkiem, docisnąć. Następnie wyłożyć truskawki z galaretką(część około 10 zostawić na wierzch). Przykryć 3 krążkiem. Na wierzch rozsmarować pozostałą śmietanę. Wyłożyć delicje, wcisnąć w śmietanę. Ułożyć pozostałe truskawki. Schłodzić w lodówce przez całą noc. Delicje lekko nawilgną. Pozostałą śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem i zagęstnikiem, rozłożyć dekoracyjnie na wierzch i boki, schłodzić.
Komentarze