Biszkopt z musem śliwkowym

0 (0 ocen)

Lekkie ciasto z musem śliwkowym i kremem śmietanowo - kokosowym.

Składniki:

  • Upiec biszkopt jasny w formie 25/35 cm..

    Mus śliwkowy:
    2 kg śliwek
    cukier do smaku
    3 galaretki czerwone

    Krem śmietankowy:
    2/3 l śmietany kremówki
    10 dag wiórków kokosowych
    6 -7 łyżeczek żelatyny
    cukier puder do smaku

    Dodatek:
    25 - 30 dag okrągłych biszkoptów

Biszkopt z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mus śliwkowy:
    Śliwki oczyścić i usunąć pestki. Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem. Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody. Następnie całość zmiksować. Dosłodzić do smaku. Wsypać suchą galaretkę i jeszcze chwilę gotować, ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się żelatyny.
  • 2. Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i dodać rozpuszczoną żelatynę oraz połowę wiórków kokosowych. Delikatnie wymieszać.
  • 3. Złożenie ciasta:
    Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć biszkopty okrągłe - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy