Biszkopt z musem śliwkowym

5 (184 ocen)

Kwaskowy mus ze śliwek i delikatny puch ze śmietany i kokosu to duet doskonały

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    3/4 szkl cukru
    1 szkl maki pszennej
    1 płaska łyżeczka pr do pieczenia

    Mus śliwkowy:
    2 kg śliwek
    ok 2 łyżki cukru
    2 galaretki czerwone( u mnie wiśniowe)

    Krem śmietankowy:
    2/3 l śmietany kremówki
    10 dag wiórków kokosowych
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki żelatyny

    Dodatek:
    25-30 dag okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ze śliwkami Desery Mus Musy

Biszkopt z musem śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubić na sztywno,dodać cukier,następnie żółtka.Następnie przesianą mąkę zmieszaną z pr do pieczenia i lekko wymieszać.Piec ok 30 min w 180stC.

    Mus śliwkowy:
    Śliwki oczyścić i usunąć pestki.Dodać odrobinę wody i gotować pod przykryciem.Pod koniec gotowania odkryć do wyparowania wody.Następnie całość zmiksować.Dosłodzić do smaku,dodać suche galaretki i chwilę gotować,ciągle mieszając aż się rozpuści żelatyna.

    Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i ostudzić.Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puch.Dodać żelatynę-by nie zrobiły się grudki należy dodać do niej trochę śmietany,wymieszać a następnie całość wlać do ubitej śmietany.delikatnie wymieszać dodając połowę wiórków kokosowych.

    Złożenie ciasta:
    Biszkopt - rozprowadzić mus śliwkowy - ułożyć okrągłe biszkopty - krem śmietankowy - wierzch posypać pozostałymi wiórkami kokosowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kokos

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować