Biszkopt z masą serową z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zrobić galaretkę czerwoną i niebieską. Odstawić.
Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min. w temp 160'C.
Po ostygnięciu nasączyć ponczem.
2.Czerwoną galaretkę schłodzić w lodówce. Truskawki bez żadnego dodatku zmiksować jak na koktajl.
Przygotować galaretkę przezroczystą na górę i schłodzić.
3.Przygotować masę serową: połączyć ze sobą sery i cukier. Masę podzielić na dwie nie równe części. Do mniejszej części dodać mus z truskawek i połączyć mikserem na średnich obrotach. Wyjąć z lodówki czerwoną galaretką i w kilku porcjach dolewać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Masę truskawkową przelać na biszkopt (gdyby wyszła za rzadka, można chwilkę schłodzić najpierw w lodówce) i włożyć do lodówki. Do pozostałej masy serowej dolewać pomału niebieską galaretkę. Jak truskawkowa będzie już lekko ścięta, można powoli przelewać na nią masę niebieską. Wyrównać i ułożyć na niej pokrojone truskawki. Schłodzić w lodówce.
4.Wyjąć ciasto z lodówki i polać tężejącą przezroczystą galaretką i ponownie schłodzić w lodówce.
Komentarze