Biszkopt z masą serową z truskawkami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Delikatny biszkopt, puszysta, piankowa masa i kawałki truskawek- pyszne i lekkie ciasto.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 5 jajek
    - pół szkl cukru
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 szkl. mąki
    - 3 łyżki oleju.
    Poncz:
    - pół szkl. wody
    - sok z połowy cytryny
    - 2 łyżeczki cukru.
    Masa serowa:
    - 2x500g serka śmietankowego waniliowego Miletto
    - 600g serka waniliowego
    - 4 łyżeczki cukru
    -2 galaretki truskawkowe + 300ml gorącej wody
    - 2 galaretki wieloowocowe (niebieskie) + 300ml gorącej wody
    - ok. 300ml zblendowanych truskawek.
    Góra:
    -2 galaretki przezroczyste + 800ml gorącej wody
    -truskawki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z masą serową z truskawkami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zrobić galaretkę czerwoną i niebieską. Odstawić.
    Zrobić biszkopt: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę i dodawać cukier. Dalej miksując dodawać po 1 żółtku. Dodać olej. Odłożyć mikser i teraz delikatnie łyżką wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przełożyć na dużą blachę i piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 25 min. w temp 160'C.
    Po ostygnięciu nasączyć ponczem.
  • 2. Czerwoną galaretkę schłodzić w lodówce. Truskawki bez żadnego dodatku zmiksować jak na koktajl.
    Przygotować galaretkę przezroczystą na górę i schłodzić.
  • 3. Przygotować masę serową: połączyć ze sobą sery i cukier. Masę podzielić na dwie nie równe części. Do mniejszej części dodać mus z truskawek i połączyć mikserem na średnich obrotach. Wyjąć z lodówki czerwoną galaretką i w kilku porcjach dolewać do masy, mieszać na najniższych obrotach. Masę truskawkową przelać na biszkopt (gdyby wyszła za rzadka, można chwilkę schłodzić najpierw w lodówce) i włożyć do lodówki. Do pozostałej masy serowej dolewać pomału niebieską galaretkę. Jak truskawkowa będzie już lekko ścięta, można powoli przelewać na nią masę niebieską. Wyrównać i ułożyć na niej pokrojone truskawki. Schłodzić w lodówce.
  • 4. Wyjąć ciasto z lodówki i polać tężejącą przezroczystą galaretką i ponownie schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować