Biszkopt z masą kawową

4.45 (143 ocen)

Przepis mam z jakiejś kolorowej gazetki. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 7 szt
    mąka pszenna - 6 łyżek
    cukier - 7 łyżek
    proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
    mąka ziemniaczana - 1 łyżka
    sól szczypta
    Krem śmietankowy
    śmietana śnieżka - 1 opak
    mleko - 3/4 szkl
    cukier waniliowy - 1 opak
    żelatyna - 1 łyżeczka
    woda gotowana - 2 łyżeczki
    Masa z kawą
    margaryna - 1 kost
    żółtka jaj - 3 szt
    kawa rozpuszczalna - 4 łyżeczki
    woda gotowana - 2 łyżeczki
    mleko - 2 szkl
    cukier -0,5 szkl
    mąka ziemniaczana - 2 łyżki
    mąka pszenna - 3 łyżki
    Polewa
    margaryna - 2 łyżki
    cukier - 2 łyżki
    kakao - 2 łyżki
    śmietana 24 % - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.45 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Biszkopt z masą kawową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielić od białek.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać.
  • 3. Następnie dodać żółtka, ubić.
  • 4. Mąki obie wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, delikatnie łyżką wymieszać.
  • 5. Przelać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy.
  • 6. Włożyć ciasto do piekarnika i piec 30 minut w 175 stop. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.
  • 7. Krem śmietankowy:
    Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić.
  • 8. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić.
  • 9. Bardzo schłodzone mleko przelać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę , ubić na sztywno.
  • 10. Do ubitej śnieżki dodać żelatynę, dalej ubijać.
  • 11. Masa z kawą :
    Do rondla wlać półtorej szklanki mleka, dodać cukier zagotować.
  • 12. Resztę mleka przelać do miski, dodać żółtka jaj, obie mąki, zmiksować.
  • 13. Masę żółtkową wlać na gotujące się mleko, mieszając doprowadzić do zagotowania, ostudzić.
  • 14. Margarynę przełożyć do miski rozetrzeć.
  • 15. Dodawać po łyżce ugotowanej masy do margaryny, utrzeć na puch. Następnie dodać kawę, zmiksować.
  • 16. Polewa :
    Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić.
  • 17. Składanie ciasta:
    biszkopt
    krem śmietankowy
    masa z kawą
    polewa
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować