Ciasto powstało na bazie 3 różnych wypieków. Rezultat jest wspaniały. Wygląda efektownie, jest wyśmienite w smaku a przede wszystkim nie jest czasochłonne.
Biszkopt z masą karpatkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Odsypać 2 łyżki cukru. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować 4 łyżkami gorącej wody i cukrem. Oba rodzaje mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i porcjami dodawać do zmiksowanych żółtek. Białka z odsypanym cukrem ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Piec 180 st. 40 min.
2.Masa:
Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Do tej 1/2 szklanki mleka dodać budyń, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 żółtka. Wymieszać i wlać do reszty gotującego się mleka, które połączone jest z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawać po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
3.Ostygnięty biszkopt przekroić na pół. Dolne ciasto skropić trochę sokiem brzoskwiniowym i wyłożyć masę a następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzoskwinie pokrojone w księżyce kładziemy rzędami na wierzchu ciasta a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawić na kilka godzin
Komentarze