Biszkopt z masą karpatkową

4.51 (188 ocen)

  • 50 min

Ciasto powstało na bazie 3 różnych wypieków. Rezultat jest wspaniały. Wygląda efektownie, jest wyśmienite w smaku a przede wszystkim nie jest czasochłonne.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto-biszkopt
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    sól

    Masa
    1 budyń waniliowy lub śmietankowy
    2 żółtka
    2 łyżki mąki krupczatki
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 kostka masła
    1/2 litra mleka

    brzoskwinie z puszki
    2 galaretki brzoskwiniowe
Wystaw ocenę:

4.51 (188 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z masą karpatkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Odsypać 2 łyżki cukru. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować 4 łyżkami gorącej wody i cukrem. Oba rodzaje mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli i porcjami dodawać do zmiksowanych żółtek. Białka z odsypanym cukrem ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Piec 180 st. 40 min.
  • 2. Masa:
    Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki. Do tej 1/2 szklanki mleka dodać budyń, 2 łyżki mąki krupczatki, 2 żółtka. Wymieszać i wlać do reszty gotującego się mleka, które połączone jest z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodawać po 1 łyżce ostygniętego budyniu.
  • 3. Ostygnięty biszkopt przekroić na pół. Dolne ciasto skropić trochę sokiem brzoskwiniowym i wyłożyć masę a następnie przykryć drugim kawałkiem ciasta. Brzoskwinie pokrojone w księżyce kładziemy rzędami na wierzchu ciasta a następnie zalewamy tężejącą galaretką. Pozostawić na kilka godzin
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować