Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec

  • wyświetlono: 3846 |
  • dodany do książki kucharskiej: 16 |
  • polecenia: 0

Łatwe i szybkie ciasto dla niespodziewanych gości!

22885967_1490006861084357_6603409112411166891_n
  • 45min

Składniki

SKŁADNIKI :
( blacha 22 - 26 )
BISZKOPT JASNY :
* jajka - 5 szt
* cukier - 3/4 szkl
* mąka - 3/4 szkl
* mąka ziemniaczana - 1/4 szkl
BISZKOPT CIEMNY :
* jajka r.M - 7 szt
* sól - 1 szczypta
* kakao - 1/3 szkl
* mąka pszenna - 3/4 szkl
* cukier drobny - 3/4 szkl
MASA KAKAOWA :
- śmietana 30 % - 500 ml
- śmietan fix - 2 szt
- cukier puder - 3 łyżki
- kakao - 1 łyżka

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z masą kakaową – przekładaniec

  • 1. BISZKOPT JASNY :

    Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy na sztywną pianę.

    Pod koniec ubijania stopniowo , łyżka po łyżce dodajemy cukier.
    Cały czas miksując dodajemy żółtka ( jedno po drugim ) i dalej ubijamy.

    Wymieszane obydwie mąki przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy.

    Dno formy wykładamy papierem do pieczenia.

    Wylewamy ciasto i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka ).

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    BISZKOPT CIEMNY :

    Zimne białka oddzielamy od żółtek

    ( robimy to bardzo! ostrożnie , by białka zostały ” czyste ” ).

    Ubijamy je na sztywną pianę .

    Pod koniec ubijania , stopniowo , po 1 łyżce dodajemy cukier , cały czas ubijając.

    Dodajemy po 1 żółtku – nadal ubijamy.

    Mąkę przesiewamy z kakaem, a następnie dodajemy po 1 łyżce do ubitych białek i delikatnie mieszamy – robimy to za pomocą drewnianej łyżki

    ( użycie miksera sprawi , że ciasto wyjdzie niższe ).

    Dokładnie wymieszane wylewamy do blachy wyłożonej TYLKO na dnie papierem do pieczenia.

    Boków NICZYM nie smarujemy.

    Wkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ).

    Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem.

    ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut )

    Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra.

    Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

    Z formy wyciągamy dopiero po całkowitym ostudzeniu.

    Kroimy na 2 blaty.

    MASA KAKAOWA :

    Śmietanę ubijamy mikserem.

    Dodajemy fixy zmieszany z cukrem pudrem i kakao.

    Ubijamy na sztywno.

    CAŁOŚĆ :

    Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym.

    Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym.

    Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.

    Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia”
PP_05-2014

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciebiszkoptyciasto kakaowemasa kakaowa

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z masą chałwową

Dodane przez: RedakcjaPP

Biszkopt z masą chałwową

Chałwowiec jest łatwy, szybko się...

Przekładaniec z masą budyniowo-jabłkową

Dodane przez: amaretto

Przekładaniec z masą jabłkowo-budyniową

Placki piernikowe przełożone masą...

Przekładaniec z masą cappucino

Dodane przez: amaretto

Przekładaniec z masą cappucino

Przepis na to ciasto wymyśliłam...

orzechowo-kakaowe wafle

Dodane przez: bella81

wafle z masa orzechowo - kakaową

Smaczna, słodka, domowa przekąska....

wafle

Dodane przez: bella81

Andruty - wafle z masą kakaową

Proste w wykonaniu, a smakują wszystkim...

image-0hp00ob

Dodane przez: Teodorka

Przekładaniec z masą czekoladową i kokosową

Błyskawicznie znika z talerzy....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE