Biszkopt z masą jagodową

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wymyśliłam tą masę gdy nie miałam pomysłu co upiec.Biszkopt wyszedł przepyszny.

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    0,5 l mleka
    3 żółtka
    budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka mąki pszennej
    1-2 łyżki cukru
    1 margaryna lub masło
    2-3 łyżki dżemu jagodowego

Biszkopt z masą jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Jajka rozbijamy, oddzielamy białka od żółtek.
    Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednej łyżce cukru.
    Dobrze ubijamy, następnie po jednym żółtku a na koniec
    mąkę wymieszaną z proszkiem, delikatnie mieszamy.
    Biszkopt wylewamy na formę i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu przekrawamy na pół.
    Masa:
    Z mleka odlewamy 0,5 szklanki dodajemy zółtka mąki i budyń mieszamy.
    Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i gotujemy z tego budyń.
    Studzimy i następnie ucieramy z margaryną i dodajemy dżem miksujemy.
    Masą przekładamy biszkopt.
    Wierzch oprószamy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy