Biszkopt z makiem i masą serowo - borówkową

0 (0 ocen)

  • 30 min

w sezonie letnim chętnie korzystamy z darów natury, a co jest lepszego od pysznego ciasta z owocami.

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    4 jajka
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    2 łyżki maku
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier waniliowy

    Masa serowo - borówkowa:
    1 kg sera z wiaderka z wanilią
    2 galaretki owoce leśne
    1 galaretka cytrynowa
    400 – 500g borówek

Biszkopt z makiem i masą serowo - borówkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Miksować aż cukry całkowicie się rozpuszczą. Zmniejszyć obroty miksera dodawać po jednym żółtku, następnie po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do połączenia wszystkich składników. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem i makiem – delikatnie wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temperaturze 180 stopni przez ok. 15 minut. Gdy ciasto się upiecze to jego boki będą lekko odchodzić od formy.
  • 2.
    Masa serowo - borówkowa: Galaretki o smaku owoców leśnych rozpuścić w 1 szklance wrzątku, a cytrynową według przepisu na opakowaniu. Tężejące ciemne galaretki połączyć z serem, ucierając mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 2 minuty. Do masy wsypać połowę borówek delikatnie zamieszać łyżką. Cały krem wyłożyć na biszkopt. Wierzch posypać pozostałymi owocami i zalać tężejącą cytrynową galaretką.

Komentarze

Podobne przepisy