Biszkopt z kremem śmietanowo-cytrynowym i truskawkami

4.5 (164 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Waniliowy biszkopt z lekkim kremem cytrynowym, galaretką ii truskawkami. Oprószony skórką cytrynową i gorzką czekoladą. Połączenie słodyczy i orzeźwiającego smaku cytryny oraz truskawek.

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • biszkopt :
    -mąka pszenna tortowa : 1,5 szklanki
    -cukier drobny do wypieków : 1,5 szklanki
    -cukier wanilinowy : 1 opakowanie
    -jajka : 9 sztuk
    -proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
    -sól : 0,5 łyżeczki

    krem śmietanowo-cytrynowy:
    -śmietana 36 % : 500 g
    -cukier puder ( np. aromatyzowany cytryną) : 4 łyżki
    -mascarpone : 150 g
    -sok z cytryny : 4 łyżki

    dodatki :
    -świeże truskawki (pokrojone w plasterki) : 10-12 sztuk
    -otarta skórka ze sparzonej cytryny : 1 łyżeczka
    - tarta gorzka czekolada : 1 łyżka
    -galaretka cytrynowa : 2 opakowania
    -wrząca woda do rozpuszczenia galaretki : 700 ml

    do nasączenia :
    -sok pomarańczowy : 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z kremem śmietanowo-cytrynowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka posolić, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, dodać do masy, delikatnie wymieszać składniki.
  • 3. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec 25-30 minut. Najlepiej użyć formy silikonowej ( zaleta - łatwe odchodzenie wypieku od ścianek tortownicy).
  • 4. Biszkopt wystudzić. W tym czasie przygotować krem cytrynowy i galaretkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do lodówki na 40 minut, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Biszkopt można wcześniej nasączyć sokiem pomarańczowym.
  • 5. Ubić śmietanę, dodać mascarpone, sok z cytryny i cukier puder, zmiksować.
  • biszkopt z kremem cytrynowym, galaretką i owocami 6. Krem przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, wycisnąć na biszkopt z galaretką. Schłodzić w lodówce. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Oprószyć skórką otartą z cytryny i wiórkami gorzkiej czekolady.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować