Waniliowy biszkopt z lekkim kremem cytrynowym, galaretką ii truskawkami. Oprószony skórką cytrynową i gorzką czekoladą. Połączenie słodyczy i orzeźwiającego smaku cytryny oraz truskawek.
Biszkopt z kremem śmietanowo-cytrynowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić białka od żółtek. Białka posolić, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, dodać do masy, delikatnie wymieszać składniki.
3.Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec 25-30 minut. Najlepiej użyć formy silikonowej ( zaleta - łatwe odchodzenie wypieku od ścianek tortownicy).
4.Biszkopt wystudzić. W tym czasie przygotować krem cytrynowy i galaretkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do lodówki na 40 minut, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Biszkopt można wcześniej nasączyć sokiem pomarańczowym.
5.Ubić śmietanę, dodać mascarpone, sok z cytryny i cukier puder, zmiksować.
6.Krem przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, wycisnąć na biszkopt z galaretką. Schłodzić w lodówce. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Oprószyć skórką otartą z cytryny i wiórkami gorzkiej czekolady.
Komentarze