Biszkopt z kremem śmietanowo-cytrynowym i truskawkami

  • wyświetlono: 1169 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Waniliowy biszkopt z lekkim kremem cytrynowym, galaretką ii truskawkami. Oprószony skórką cytrynową i gorzką czekoladą. Połączenie słodyczy i orzeźwiającego smaku cytryny oraz truskawek.

Neblina36
  • 16 porcje

Składniki

biszkopt :
-mąka pszenna tortowa : 1,5 szklanki
-cukier drobny do wypieków : 1,5 szklanki
-cukier wanilinowy : 1 opakowanie
-jajka : 9 sztuk
-proszek do pieczenia : 1 łyżeczka
-sól : 0,5 łyżeczki

krem śmietanowo-cytrynowy:
-śmietana 36 % : 500 g
-cukier puder ( np. aromatyzowany cytryną) : 4 łyżki
-mascarpone : 150 g
-sok z cytryny : 4 łyżki

dodatki :
-świeże truskawki (pokrojone w plasterki) : 10-12 sztuk
-otarta skórka ze sparzonej cytryny : 1 łyżeczka
- tarta gorzka czekolada : 1 łyżka
-galaretka cytrynowa : 2 opakowania
-wrząca woda do rozpuszczenia galaretki : 700 ml

do nasączenia :
-sok pomarańczowy : 3-4 łyżki

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kremem śmietanowo-cytrynowym i truskawkami

  • 1. Oddzielić białka od żółtek. Białka posolić, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić. Dodawać po jednym żółtku, delikatnie wymieszać.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać przez sito, dodać do masy, delikatnie wymieszać składniki.
  • 3. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 24 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C, piec 25-30 minut. Najlepiej użyć formy silikonowej ( zaleta - łatwe odchodzenie wypieku od ścianek tortownicy).
  • 4. Biszkopt wystudzić. W tym czasie przygotować krem cytrynowy i galaretkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić we wrzącej wodzie. Odstawić w chłodne miejsce na 20 minut. Wstawić do lodówki na 40 minut, gdy zacznie tężeć, przełożyć na biszkopt. Biszkopt można wcześniej nasączyć sokiem pomarańczowym.
  • 5. Ubić śmietanę, dodać mascarpone, sok z cytryny i cukier puder, zmiksować.
  • biszkopt z kremem cytrynowym, galaretką i owocami6. Krem przełożyć do szprycy z dekoracyjną końcówką, wycisnąć na biszkopt z galaretką. Schłodzić w lodówce. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek. Oprószyć skórką otartą z cytryny i wiórkami gorzkiej czekolady.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

owoc_ma_moc

Komentarze

Podobne przepisy

 Biszkopt z bananami i galaretką cytrynową

Dodane przez: amaranthrose

Biszkopt z bananami i galaretką cytrynową

Dwie warstwy puszystego biszkoptu,...

biszkopt z masą śmietankową i owocami

Dodane przez: aniak

Biszkopt z masą śmietanową i owocami

Ciasto zrobiłam na urodziny mamy...

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Dodane przez: magiakuchenna

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

Pyszny i lekki biszkopt przełożony...

Biszkopt z budyniem, truskawkami i malinami

Dodane przez: ewaeu

Biszkopt z budyniem i truskawkami

Bardzo proste ciasto....i oczywiście...

Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Dodane przez: anemon

Torcik bezowy z kremem cytrynowym i truskawkami

Słodycz bezowego spodu przełamana...

Biszkopt z galaretka i truskawkami

Dodane przez: joanna30

Biszkopt z galaretką i truskawkami

Zainspirowana zdjęciem deseru Anyżkowo...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE