Biszkopt z kremem czekoladowym, kokosem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od biszkoptu. Mąkę i kakao przesiać i odłożyć. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ubić na jasną, puszystą masę. Pod koniec dodać olej i jeszcze chwilkę miksować. Dodać przesianą mąkę z kakao i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 24cm. Piec w temperaturze 1600 przez 25-30 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przeciąć biszkopt na dwa blaty.
2.Wodę i nalewkę wymieszać. Pierwszy blat biszkoptu przełożyć do tortownicy i dobrze nasączyć.
3.Masa kokosowa- Mleko zagotować z cukrem. Wsypać wiórki kokosowe i gotować do zgęstnienia (ok. 15 minut). Do gorącej masy dodać masło i mieszać łyżką tak, by masło się rozpuściło. Masę przestudzić, a następnie wyłożyć na biszkopt.
4.Krem czekoladowy- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać czekoladę i krótko zmiksować. Krem czekoladowy wyłożyć na masę kokosową. Powciskać wiśnie w krem i przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć pozostałym ponczem. Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
5.Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać olej i wymieszać. Ciasto uwolnić z obręczy tortownicy, polać polewą i udekorować wiśniami. Włożyć do lodówki, do zastygnięcia polewy.
Komentarze