Biszkopt z kremem 'Ala tort

  • wyświetlono: 133 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Hej hej to znowu ja, powiem tak zachciało mi się tortu jak małemu dziecku a że tortów nie piekę, zamawiać nie chciałam bo to dość drogi koszt więc pomyślałam. Hm przecież biszkopt umiem piec a krem ? posiedziałam, pomyślałam i w końcu wykombinowałam. Pewnie mnie wyśmiejecie ale w tajemnicy wam powiem że nawet wyszedł mi bardzo smaczny aż rodzinka była zachwycona. A że jutro córcia przyjeżdża do domu to będzie miała niespodziankę moja uczennica na mechanika.

received_2471785803121630
  • 10 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

składniki na biszkopt :

8 jajek,

2 szklanki cukru ( szklanka pojemność 210 ml ),

2 szklanki mąki tortowej pszennej,

2 łyżeczki proszku do pieczenia.



krem :

1,5 kostki margaryny ( może być palma ),

2 budynie śmietankowe 40 g każdy,

1 budyń malinowy 64 g,

1 litr mleka 3,2 %,

5 łyżek cukru kryształ,

2 żółtka,

1 łyżeczka dowolnego aromatu ( u mnie migdałowy ).



dodatkowo :

1 polewa czekoladowa,

2 słoiki swojskiego dżemu 300 g każdy ( miałam wiśniowy z galaretką brzoskwiniową ),

3 łyżki wiórek kokosowych.

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z kremem 'Ala tort

  • ciasto1. Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i całość miksować mikserem na najwyższych obrotach na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel. Masa jajeczna powinna mieć gęstość kwaśnej śmietany.
  • ciasto2. Jak już mamy zmiksowaną masę jajeczną, wsypać mąką oraz proszek do pieczenia i również całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się masy jajecznej z mąką i proszkiem do pieczenia. Dobrze zmiksowana masa będzie puszczała bąbelki to znaczy że ciasto pracuje.
  • ciasto3. Gotowe ciasto przelać do blaszki 35 na 25 wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec do 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia się ciasta i tak zwanego suchego patyczka. U mnie o dziwo było gotowe po 20 minutach jak nigdy.
  • ciasto4. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Polecam upiec ciasto wieczorem tak jak ja zrobiłam wtedy jest mniej pracy przy zrobieniu całego ciasta. Gdy ciasto ostygnie wyjąć z blaszki i zimne pokroić na trzy placki.
  • ciasto5. Jak już ciasto mamy upieczone, ostudzone i przekrojone na placki wtedy przygotować budyń. Do słoika litrowego wlać pół litra mleka wsypać wszystkie budynie, trzy łyżki cukru oraz dodać dwa żółtka. Całość wymieszać energicznym potrząsaniem w zakręconym słoiku wtedy nie ma grudek.
  • ciasto6. W czasie gdy przygotowywaliśmy słoik z budyniami i żółtkami, wstawione mleko czyli drugie pół litra zacznie się gotować. Przelać ze słoika przygotowany budyń i gotować cały czas mieszając aby się nie przypalił na gęsto. Ugotowany budyń zdjąć z ognia i pozostawić w chłodnym miejscu do wystygnięcia.
  • ciasto7. W czasie gdy budyń sobie stygnie margarynę pokroić w mniejsze plastry dodać dwie łyżki cukru i zmiksować. Gdy margaryna jest już zmiksowana a budyń wystygł, wtedy do zmiksowanej margaryny dodawać po łyżce budyniu cały czas miksując do dokładnego połączenia się margaryny z budyniem.
  • ciasto8. Gdy mamy już przygotowany krem, wtedy do blaszki w której piekliśmy biszkopt położyć jedną część placka spodnią. Dobrze by było nasączyć ( ja nasączyłam wodą z kwaskiem cytrynowym i cukrem ). na nasączony placek wyłożyć jeden słoik swojskiego dżemu, na dżem krem. Tak postąpić również z drugim plackiem.
  • ciasto9. Jak już z dwoma plackami biszkoptowymi postąpiliśmy tak samo, położyć wierzchnią część placka biszkoptowego już go nie nasączać. Rozgrzać polewę czekoladową rozsmarować po całym wierzchu i obsypać wiórkami kokosowymi. Tak przygotowany biszkopt gdy polewa zacznie się ścinać wstawić do lodówki na dwie do trzech godzin aby krem stężał. Po tym czasie wyjąć i przekroić.
  • ciasto10. Powiem wam że to mój pierwszy w życiu taki ' Ala torcik a zwłaszcza krem który sobie wymyśliłam bo biszkopty to dość często piekę. A krem wyszedł naprawdę bardzo smaczny. Połączenia dżemu wiśniowego z kremem z dodatkiem aromatu migdałowego świetnie podkreśla swój smak. Taki torcik polecam dla domowników i nie tylko.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserbiszkopt z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Dodane przez: JustKuchcik

Biszkopt z zapiekanym kremem i pianką

Miękki biszkopt z zapiekanym kremem...

Wiosenna kostka

Dodane przez: zzewa

Zielony biszkopt z kremem budyniowym

Pyszne ciasto na każdą okazję -...

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym i jagodowym

Dodane przez: juchab

Biszkopt z kremem jogurtowo – brzoskwiniowym...

mocno owocowe ciasto, połączone...

Zielony biszkopt z kremem

Dodane przez: anita176

Zielony biszkopt z kremem

Ładnie wygląda i świetnie smakuje

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Dodane przez: agarybak76

Śmietanowo-malinowa chmurka  z kremem i biszkoptem

Pyszne, kremowe ciasto na biszkopcie...

ciasto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Biszkopt z truskawkami i kremem budyniowym

Biszkopt z truskawkami tutaj w...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE