Biszkopt z kolorową pianką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kolorowa lekka pianka rozpływa sie w ustach, idealnie nadaje sie na letnie dni

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 6-7 jajek, 3/4 szkl mąki pszennej, 1/4 szkl mąk ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru, szczypta soli
    2 śmietanki typu "Śnieżki", 5 galaretek ( 2 truskawkowe i 3 różnego koloru)

Biszkopt z kolorową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę dodając 3/4 szkl cukru. Następnie dodawać po jednym żółtku, po czym masę delikatnie wymieszać z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną, wylać na blaszkę i piec ok 30 min w 180"C
    3 różnego koloru galaretki wsypać osobno do naczyń, każdą z nich rozpuścić w 1,5 szklance wrzątku, gotowe pokroić z drobną kostkę. Następnie 2 truskawkowe galaretki rozpuścić razem w 2,5 szklance wrzątku. "Śnieżki" ubić tak jak podane na opakowaniu i połączyć z tężejącymi galaretkami. Do gotowej pianki włożyć kawałki galaretek i wszystko wymieszać.
    Biszkopt przekroić na pół, na spodni blat wyłożyć 2/3 masy, przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować resztę masy. Schłodzić

Komentarze

Podobne przepisy