Biszkopt z jeżynami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Delikatny biszkopt, z masą serowo-śmietanową o ciekawym, lekko słonym smaku z dodatkiem słodko-kwaśnych jeżyn zatopionych w cytrynowej galaretce.

  • 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    * 3 jajka (w temperaturze pokojowej) * szczypta soli * 50g drobnego cukru * 40g mąki pszennej tortowej * 40g mąki ziemniaczanej * ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa serowa:
    * 1 opakowanie śmietankowego serka Almette * * 200ml śmietany 30%* * 1 łyżeczka cukru pudru

    *serek i śmietana muszą być dobrze schłodzone

    Dodatkowo:
    * 400g jeżyn * 2 galaretki cytrynowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę o wymiarach 21x31cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno).
  • 2. Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę
  • 3. Ubijając nadal, dodawać niewielkimi porcjami cukier.
  • 4. Gdy białka będą lśniące, dodać po jednym żółtku, cały czas ubijając.
  • 5. Mąki i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
  • 6. Ciasto przełożyć na blaszkę, wyrównać. Piec w temp. 170st. 10-12 minut
  • 7. Galaretki rozpuścić w 750ml wody, przestudzić i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 8. Schłodzony serek i schłodzoną śmietanę umieścić w misie miksera i ubijać do zgęstnienia, pod koniec dodając łyżeczkę cukru pudru.
  • 9. Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt, wyrównać i rozłożyć na niej jeżyny.
  • 10. Całość zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jeżyny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować