Biszkopt z jabłkami i lawendą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Ciasto z jabłkami trochę inaczej...

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na blaszkę o średnicy 27 cm:

    5 jajek,
    2 duże jabłka,
    1 szklanka mąki+łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 szklanka cukru brązowego+łyżeczka cukru waniliowego,
    Starta skórka z niedużej cytryny,
    3 łyżki oleju,
    Garstka lawendy, łyżka cukru pudru.

Biszkopt z jabłkami i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek.
    Białka ubijamy mikserem, do ubitej na sztywno piany dodajemy cukier, mieszamy.
    Dodajemy żółtka, mieszamy.
    Dodajemy mąkę, mieszamy, na koniec wlewamy olej i mieszamy.
    Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę biszkoptową. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy lawendą.
  • 2. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do ok.170 stopni piecyka i pieczemy 45 minut, po tym czasie sprawdzamy delikatnie patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie dopiekamy kilka minut dłużej, jeśli patyczek jest suchy, wyłączamy piecyk i ciasto zostawiamy na 5 minut przy otwartych drzwiczkach. Wyjmujemy, posypujemy lekko cukrem pudrem, można podawać ciepłe-wtedy jest najlepsze.

Porady

Ciasto biszkoptowe jest delikatne, jeśli używamy miksera do wyrobienia to należy miksować delikatnie na średnich obrotach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy