Biszkopt z jabłkami i lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy mikserem, do ubitej na sztywno piany dodajemy cukier, mieszamy.
Dodajemy żółtka, mieszamy.
Dodajemy mąkę, mieszamy, na koniec wlewamy olej i mieszamy.
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę biszkoptową. Na wierzchu rozkładamy pokrojone w plasterki jabłka, posypujemy lawendą.
2.Blaszkę wstawiamy do nagrzanego do ok.170 stopni piecyka i pieczemy 45 minut, po tym czasie sprawdzamy delikatnie patyczkiem, czy ciasto jest suche, jeśli nie dopiekamy kilka minut dłużej, jeśli patyczek jest suchy, wyłączamy piecyk i ciasto zostawiamy na 5 minut przy otwartych drzwiczkach. Wyjmujemy, posypujemy lekko cukrem pudrem, można podawać ciepłe-wtedy jest najlepsze.
Porady
Ciasto biszkoptowe jest delikatne, jeśli używamy miksera do wyrobienia to należy miksować delikatnie na średnich obrotach.
Komentarze