Biszkopt z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekki i puszysty biszkopt z jabłkami i galaretką.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek
    3/4 szklanki cukru drobnego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

    4 jabłka
    1/3 szklanki wody
    2 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    3 łyżeczki żelatyny

    10 łyżek cukru pudru
    4 łyżki wody lub soku z cytryny

Biszkopt z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, i ubijamy na sztywną pianę.
    Następnie stopniowo dodajemy cukier, później żółtka, cały czas miksując.
    Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy.
    Pieczemy ok 40 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

    Jabłka obieramy i kroimy na drobne kawałki, dolewamy wodę,
    dodajemy cynamon i cukier. Podgrzewamy aż jabłka zmiękną.
    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wody i podgrzewamy w mikrofali.
    Dodajemy do jabłek i mieszamy.

    Biszkopt dzielimy na 2 części, przekładamy masą jabłkową.

    Cukier puder mieszamy z wodą / sokiem z cytryny, aż powstanie lukier.
    Polewamy nim ciasto.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy