Delikatny biszkopt przekładany galaretkową pianką. Smak zależy od galaretki jaką zdecydujemy się zastosować. Możemy również dodawać różnego rodzaju owoce i dodatki. Ja zdecydowałam się na truskawki.
Biszkopt z galaretkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubijam na sztywną pianę. Gdy piana da się formułować pod wpływem łopatek miksera dodaje stopniowo po 1 łyżce cukru ciągle miksując.
Następnie dodaje po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dosypuje mąkę rozmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko mieszam drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
Blachę 25x35cm wykładam papierem do pieczenia.
Piekę na środkowej półce piekarnika w 170 stopniach przez 20-25 minut.
Po upieczeniu czekam aż wystygnie i przekrawam ostrym nożem na pół.
2.Galaretkowa pianka:
Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.
Dwie galaretki rozpuszczam w 400ml wrzącej wody i czekam aż wystygną.
Dolewam je do śmietany stopniowo, cały czas miksując.
Masę wylewam na pierwszą warstwę biszkoptu, i przykrywam delikatnie druga warstwą ciasta.
Wstawiam na 20minut do lodówki.
3.Biała pianka:
200ml śmietany ubijam z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.
1/2 łyzki żelatyny zalewam wrzącą wodą , mieszam aż do rozpuszczenia i odstawiam do wystygnięcia.
Zimną, ale nie tężejąca żelatynę wlewam do śmietany i chwilkę miksuję.
Masę wykładam na biszkopt i dekoruję: truskawkami i czekoladą.
Wstawiam na 30minut do lodówki.
Jedną galaretkę rozrabiam w 1,5 szklanki wrzącej wody, studzę i zalewam nią delikatnie ciasto.
Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Komentarze