Biszkopt z galaretkową pianką

4.5 (147 ocen)

  • 2 min

Delikatny biszkopt przekładany galaretkową pianką. Smak zależy od galaretki jaką zdecydujemy się zastosować. Możemy również dodawać różnego rodzaju owoce i dodatki. Ja zdecydowałam się na truskawki.

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jaj
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanka cukru kryształ
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Galaretkowa pianka:
    400ml śmietany 30%-36%
    4 łyżeczki cukru pudru
    1 "Śmietan-fix"
    2 galaretki agrestowe-lub inne

    Biała pianka:
    200ml śmietany 30%
    2 łyżeczki cukru pudru
    2/3 śmietan-fixu
    1/2 łyżki żelatyny
    2 łyżki wrzącej wody

    Dodatki:
    10 lub więcej truskawek
    kilka kostek startej czekolady
    1 galaretka agrestowa lub inna
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z galaretkową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijam na sztywną pianę. Gdy piana da się formułować pod wpływem łopatek miksera dodaje stopniowo po 1 łyżce cukru ciągle miksując.
    Następnie dodaje po 1 żółtku ciągle ubijając. Na koniec dosypuje mąkę rozmieszana z proszkiem do pieczenia i lekko mieszam drewnianą łyżką, aż do połączenia składników.
    Blachę 25x35cm wykładam papierem do pieczenia.
    Piekę na środkowej półce piekarnika w 170 stopniach przez 20-25 minut.
    Po upieczeniu czekam aż wystygnie i przekrawam ostrym nożem na pół.
  • 2. Galaretkowa pianka:
    Śmietanę ubijam na sztywno z cukrem i śmietan-fixem.
    Dwie galaretki rozpuszczam w 400ml wrzącej wody i czekam aż wystygną.
    Dolewam je do śmietany stopniowo, cały czas miksując.
    Masę wylewam na pierwszą warstwę biszkoptu, i przykrywam delikatnie druga warstwą ciasta.
    Wstawiam na 20minut do lodówki.
  • 3. Biała pianka:
    200ml śmietany ubijam z cukrem i śmietan-fixem na sztywno.
    1/2 łyzki żelatyny zalewam wrzącą wodą , mieszam aż do rozpuszczenia i odstawiam do wystygnięcia.
    Zimną, ale nie tężejąca żelatynę wlewam do śmietany i chwilkę miksuję.
    Masę wykładam na biszkopt i dekoruję: truskawkami i czekoladą.
    Wstawiam na 30minut do lodówki.
    Jedną galaretkę rozrabiam w 1,5 szklanki wrzącej wody, studzę i zalewam nią delikatnie ciasto.
    Ciasto wstawiam do lodówki na 3 godziny, aby wszystkie warstwy dobrze stężały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować