Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną

4.48 (190 ocen)

MIĘCIUTKIE SMAKOWITE CIASTO

Składniki:

  • 7 sztuk jajka,
    3/4 szklanki cukier,
    1 szklanka mąka pszenna,
    1/2 szklanki mąka ziemniaczana,
    1 łyżeczka proszek do pieczenia,
    1 sztuka galaretka truskawkowa,
    1 sztuka galaretka agrestowa,
    1 sztuka galaretka pomarańczowa,
    700 ml śmietana 18 %,
    2 łyżki żelatyna,
    4 łyżki cukier puder
Wystaw ocenę:

4.48 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z galaretkami i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 do 30 minut. Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Pozostawić do stężenia, pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować