biszkopt z galaretką i ptasim mleczkiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

początkowo miał to być biszkopt z masą taki na szybko do kawy.ale w trakcie pieczenia postanowiłam zrobić go bardziej :"wypasionym" :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt: 6 jajek.szklanka cukru,szklanka mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia.

    2 budynie śmietankowe.mleko,kostka masła,opakowanie ptasiego mleczka,2 galaretki niebieskie.biszkopty.polewa czekoladowa.

Biszkopt z galaretką i ptasim mleczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. utrwalić cukrem.dodawać po jednym żółtku ciągle miksując.dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie połączyć.piec ok.35 min. w 170 stopniach.po wystudzeniu przekroić na pół.budyń ugotować wg.przepisu na opakowaniu.masło utrzeć na puszysta masę i partiami dodawać ostudzony budyń.połowę masy rozetrzeć na biszkopcie na to ułożyć rzędami ptasie mleczko na długości blaszki.mi wychodzi 5 rzędów.między ptasie mleczko dać tężejącą galaretkę(przygotować jak pisze na opakowaniu) włożyć do lodówki.gdy galaretka bobrze zwiąże rozsmarować na niej resztę masy i przykryć drugim biszkoptem.polać polewą i pokruszyć na nią biszkopty.

Porady

zamiast biszkoptów można dać kokos lub wiórki waflowe.po każdych świętach mam na zbyciu bombki z czekolady albo wielkanocne pisanki czy zające.wykorzystuje je wtedy do dekoracji deser ów.rozpuszczam je w kąpieli wodnej i polewa gotowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy