Biszkopt z galaretką i brzoskwiniami

4.5 (148 ocen)

Łatwy przepis dla każdego.

Składniki:

  • Biszkopt:
    6 jajek
    1 szklanka cukru pudru
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa:
    1 puszka brzoskwiń
    2 galaretki brzoskwiniowe
    Mus czekoladowy:
    0,5 litra zimnej śmietanki 30%
    tabliczka gorzkiej czekolady 70% kakao
    2 łyżki cukru(można więcej)
    1 łyżeczka rozpuszczonej żelatyny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z galaretką i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą dużej blachy wylewamy ciasto i pieczemy 30-35 minut.
    Masa:
    Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzącej wody. Brzoskwinie kroimy w drobne kawałki i zalewamy galaretkami. Gdy zacznie tężeć wylewamy na zimny biszkopt. Wstawiamy do lodówki.
    Mus czekoladowy:
    Czekoladę rozpuścić i ostudzić. Śmietankę ubić,dodać na koniec cukier. Łyżkę ubitej śmietanki dodać do czekolady, wymieszać i dołożyć resztę,wlać żelatynę. Tężącą masę wylać na masę brzoskwiniową i schłodzić w lodówce. Można dodatkowo udekorować wiórkami,czekoladą lub polewą.

Porady

Biszkopt można też nasączyć: 2 szklanki przegotowanej zimnej wody 2 łyżki cukru sok z połówki cytryny kieliszek alkoholu Wszystko wymieszać i nasączać:) To ciasto wybornie smakuje również z innymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować