Biszkopt z galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Prowadzę sklepik z odzieżą. Mam męża i dwóch synów. Lubią moje ciasta.

Składniki:

  • ● gotowy biszkopt z 5 jajek
    ● 2 zielone galaretki
    ● 2 czerwone galaretki
    ● 2 pomarańczowe galaretki
    ● 3 jabłka
    ● op. pierniczków alpejskich
    ● 2 op. bitej śmietany w proszku
    ● 1 szkl. zimnego mleka
    ● owoce do dekoracji, np. brzoskwinie

Biszkopt z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zielone galaretki rozpuszczamy w 1/2 l gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Wkładamy do galaretki. Tężejącą galaretkę wykładamy na biszkopt. Układamy pierniczki. Schładzamy.
  • 2. Czerwone galaretki rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Mleko mieszamy z bitą śmietaną i ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy galaretkę. Chwilę miksujemy, aby składniki się połączyły. Wylewamy na galaretkę z jabłkami. Wkładamy do lodówki na 10 minut do zastygnięcia.
  • 3. Owoce do dekoracji kroimy w kawałki, wykładamy na czerwoną galaretkę. Pomarańczowe galaretki rozpuszczamy w 1/2 l wrzątku. Gdy zaczną tężeć, zalewamy owoce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Komentarze

Podobne przepisy