Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Jak ugasić pragnienie kiedy upał na dworze, bardzo prosta odpowiedz. Coś chłodnego i orzeźwiającego. Taki właśnie jest biszkopt z owocami i galaretką.

  • 2 godz.

Składniki:

  • jaja 6 szt
    proszek do pieczenia i szczypta
    mąka pszenna 1 szklanka
    cukier 1/3 szklanki
    Dodatkowo
    czereśnie wydrylowane 400 g
    morele 6 szt z puszki ( odsączone połówki)

Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z czereśniami, morelami i galaretką 1. Krok 1
    Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 900 ml wrzątku, kiedy przestygną wstawiamy je do lodówki by nam stężały lekko.

    Krok 2
    Ubijamy na puch jaja z cukrem temperatura pokojowa( masa potraja objętość, tak ma być). Przesiewamy mąkę w raz z proszkiem do pieczenia nad zmiksowanymi jajami i delikatnie mieszamy łopatką. Formę prostokątną smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę biszkoptową do formy. Pieczemy 20 minut w 170 stopniach.

    Krok 3
    Czereśnie myjemy i drylujemy. Morele odsączamy z soku i kroimy w kostkę.

    Krok 4
    Formę prostokątną wykładamy folią spożywczą, wkładamy biszkopt na który kładziemy owoce( biszkopt lekko odchodzi od formy więc na około lekko wciskamy folie aluminiową by nam galaretka nie wypłynęła). Zalewamy tężejącą galaretką i do lodówki do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy