Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Lekkie ciasto z musem arbuzowym to moja propozycja na trwające upały. Delikatny biszkopt na bazie budyniu i czekoladowy sernik to cudowne dopełnienie owocowej galaretki.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • biszkopt
    5 jajek
    1 budyń śmietankowy
    ok. 4 łyżki mąki pszennej
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    sernik czekoladowy
    750 g sera do serników
    500 ml śmietanki 30 %
    150 g czekolady 50% kakao
    1/2 szkl cukru pudru
    2,5 łyżki żelatyny

    mus arbuzowy
    800 ml miąższu z arbuza
    3 łyżki żelatyny
    sok z cytryny
    ok. 5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Mus Musy

Biszkopt z czekoladowym sernikiem i musem arbuzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy cukier i dodajemy po jednym żółtku. Na koniec stopniowo wsypujemy przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28 cm i pieczemy około 35- 40 minut w 165 stopniach z włączonym termoobiegiem ( bez w 180 stopniach i przedłużamy czas pieczenia).

    2. Czekoladę rozpuszczamy w 250 ml śmietanki dobrze podgrzanej śmietanki. Przestudzoną wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem i pozostałą śmietanką, pod koniec dodajemy ubitą czekoladową. Żelatynę namaczamy w 4 łyżkach zimnej wody. Kiedy napęcznieje podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia. Łączymy z pozostałymi składnikami.

    3. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną wkładamy do tortownicy, wylewamy masę serową i przykrywamy drugim blatem.

    4. Żeby uzyskać bezpestkowy miąższ z arbuza miksujemy pokrojony w kostkę owoc a następnie przecieramy prze sitko z dużymi oczkami. Blendowanie spowoduje rozdrobnienie pestek.

    5. Do odmierzonej ilości miąższu dodajemy cukier i sok z cytryny. Mus powinien mieć wyrazisty, lekko kwaśny smak. Łączymy go z rozpuszczoną wcześniej żelatyną. Odstawiamy, aż trochę stężeje a następnie wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Arbuz Budyń Czekolada Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować