Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

  • wyświetlono: 1410 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Miękkie i delikatne przekładane ciasto z kremem kokosowym i idealnie do niego pasującym wkładem makowym!

juchab
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Biszkopt:
5jajek
¾ szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
¾ szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka kawy rozpuszczalnej w proszku
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Cukier waniliowy

Ciasto makowe:
4 jajka
120g cukru pudru
200g suchego maku
60g margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kilka kropel olejku migdałowego
1 łyżka kawy

Krem kokosowy:
500ml mleka kokosowego
100ml mleka
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
4 łyżki cukru
1 jajko
150g masła
100g kokosu

Dodatkowo:
150g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z ciastem makowym i kremem kokosowym

  • 1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno następnie dodawać partiami cukier oraz cukier waniliowy. Zmniejszyć obroty miksera, do ubitej masy dodawać po jednym żółtku, następnie cały czas ubijając, dodawać po łyżce oleju. Dokładnie wymieszać mikserem do rozpuszczenia się cukru. Na koniec do ubitego biszkoptu dodać wymieszane mąki z proszkiem i kawą- wymieszać łyżką. Piec w formie wysmarowanej tłuszczem w temp. 180stopni przez ok. 30 min. Zimny przekroić na 2 części.
  • 2. Ciasto makowe: Mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na wolnym ogniu. Ostudzić i zemleć 2 razy w maszynce, połączyć z kawą, olejkiem i proszkiem. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem dodać margarynę i cały czas ucierać, do powstania puszystej jednolitej masy. Następnie stopniowo dodawać mak. Białka ubić na sztywno delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. Piec ok. 30 minut w 180 stopniach. Do suchego patyczka.
  • 3. Krem kokosowy: Mleko kokosowe zagotować z kokosem. Jajko i cukier zmiksować na puszystą masę, wlać 100ml mleka i wsypać obie mąki. Roztwór wlać do gotującego się mleka. Całość gotować ok. 1 minuty, do zgęstnienia masy. Zimny budyń utrzeć z masłem na puszystą masę.
  • 4. Przełożenie:
    Na pierwszą połowę biszkoptu wyłożyć część kremu kokosowego. Nałożyć na niego ciasto makowe, krem kokosowy, powidła i biszkopt. Wierzch polać polewą kakaową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzusezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylaboże narodzenieciasta z makiemciasta z kremem

Komentarze

Podobne przepisy

Leśny romans

Dodane przez: rzelkazag

Ciasto "Leśny romans" - biszkopt z kremem...

Połączenie biszkoptu z kremem porzeczkowym...

Biszkopt z masą makową

Dodane przez: Kalina

Biszkopt z masą makową

Makowiec zrobiony w ten sposób...

Biszkopt z kremem budyniowym i brzoskwiniami

Dodane przez: PaulaZwo

Biszkopt z krem budyniowym i brzoskwiniami

Krem budyniowy jest świetny a w...

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

BISZKOPT Z JABŁKAMI I KREMEM BUDYNIOWYM

Dziś mam dla Was przepis na pyszną...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE