To ciasto jest puchate,pysznie kremowe a do tego ma małą niespodziankę w postaci wafli ryżowych.100 g to tylko 100 kcal,
1 godz. 40 min
Składniki:
Biszkopt:
2 jajka
40 g mąki
10 g ksylitolu lub 3 łyżki cukru
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Budyń orzechowy:
1 budyń waniliowy
200 ml mleka 1,5%
150 ml wody
2 łyżki żelatyny
35 g orzechów włoskich łuskanych
250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
15 g ksylitolu lub 4 łyżki cukru
Pianka kawowa:
50 ml mleka 1,5%
10 g ksylitolu lub 3 łyżki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki żelatyny
250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
180 g jogurtu naturalnego 0%
Dodatkowo:
30 g wafli ryżowych
1 łyżka kwaśnego dżemu ( u mnie domowy winogronowy)
Tortownica 17-18 cm
Biszkopt z budyniem orzechowym, waflami ryżowymi i kawową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać ksylitol i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku.
2.Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 15-20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
3.Budyń orzechowy:
Z mleka odlać 50 ml , resztę przelać do rondelka, razem z wodą. Zagotować. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zagotować stale mieszając. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
4.Orzechy utrzeć pałką drewnianą w misce. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu z cukrem brzozowym.
5.Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i orzechy i całość dokładnie wymieszać.
6.Pianka kawowa:
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody.Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i kawę. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i przełożyć namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. W misce wymieszać serek z jogurtem, a następnie stopniowo dodawać kawę i dokładnie wymieszać.
7.Wykonanie:
Jeden wafel ryżowy pozostawić w całości. Z kolejnych wyciąć małe okręgi o średnicy około 2,5 cm.
Na paterę wyłożyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy a następnie rozsmarować dżem. Wyłożyć budyń orzechowy, wyrównać. Na środku ciasta ułożyć cały wafel ryżowy, a wokół niego mniejsze krążki. Wstawić do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wylać ostrożnie piankę kawową i wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Komentarze