BISZKOPT Z BUDYNIEM ORZECHOWYM, WAFLAMI RYŻOWYMI I KAWOWĄ PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

To ciasto jest puchate,pysznie kremowe a do tego ma małą niespodziankę w postaci wafli ryżowych.100 g to tylko 100 kcal,

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 jajka
    40 g mąki
    10 g ksylitolu lub 3 łyżki cukru
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    Budyń orzechowy:
    1 budyń waniliowy
    200 ml mleka 1,5%
    150 ml wody
    2 łyżki żelatyny
    35 g orzechów włoskich łuskanych
    250 g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
    15 g ksylitolu lub 4 łyżki cukru
    Pianka kawowa:
    50 ml mleka 1,5%
    10 g ksylitolu lub 3 łyżki cukru
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    3 łyżeczki żelatyny
    250 g serka homogenizowanego naturalnego 0%
    180 g jogurtu naturalnego 0%
    Dodatkowo:
    30 g wafli ryżowych
    1 łyżka kwaśnego dżemu ( u mnie domowy winogronowy)
    Tortownica 17-18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkopt z budyniem orzechowym, waflami ryżowymi i kawową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0oos8j1 1. Biszkopt:
    W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodać ksylitol i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku.
  • image-1ygafj5 2. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki. Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 15-20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce.
  • 3. Budyń orzechowy:
    Z mleka odlać 50 ml , resztę przelać do rondelka, razem z wodą. Zagotować. Do pozostawionego mleka dodać proszek budyniowy i 1 łyżkę żelatyny. Wymieszać. Gdy płyn w garnku się zagotuje, przelać zawartość miseczki, zagotować stale mieszając. Po około 2-3 minutach zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
  • image-1ord8hy 4. Orzechy utrzeć pałką drewnianą w misce. Pozostałą żelatynę rozpuścić w łyżce wody i stopniowo dodawać do zmiksowanego jogurtu z cukrem brzozowym.
  • image-069teql 5. Na koniec do jogurtu dodawać po łyżce budyń i orzechy i całość dokładnie wymieszać.
  • image-0w91vig 6. Pianka kawowa:
    Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody.Do rondelka wlać mleko, dodać cukier i kawę. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia i przełożyć namoczoną żelatynę. Wymieszać do rozpuszczenia żelatyny. Ostudzić. W misce wymieszać serek z jogurtem, a następnie stopniowo dodawać kawę i dokładnie wymieszać.
  • image-1x8t98l 7. Wykonanie:
    Jeden wafel ryżowy pozostawić w całości. Z kolejnych wyciąć małe okręgi o średnicy około 2,5 cm.
    Na paterę wyłożyć biszkopt, zapiąć obręcz tortownicy a następnie rozsmarować dżem. Wyłożyć budyń orzechowy, wyrównać. Na środku ciasta ułożyć cały wafel ryżowy, a wokół niego mniejsze krążki. Wstawić do lodówki na około 15 minut. Po tym czasie wylać ostrożnie piankę kawową i wstawić do lodówki na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować