Biszkopt z brzoskwiniami i likierem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem smakoszem ciast. Mam satysfakcję, gdy moje wypieki smakują rodzinie i znajomym.

Składniki:

  • Biszkopt: 6 jajek
    ● 18 dag mąki
    ● 18 dag cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa serowa:
    ● 50 dag twarogu
    ● 500 ml kremówki 30%
    ● 5 łyżek cukru pudru
    ● puszka brzoskwiń
    ● 3 łyżki żelatyny
    Masa budyniowa: 2 szkl. mleka
    ● 5 łyżek cukru
    ● 2 budynie waniliowe
    ● kostka masła
    ● 1 szkl. ajerkoniaku
    Oraz:
    ● op. biszkoptów
    ● czekolada
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Likiery

Biszkopt z brzoskwiniami i likierem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Mieszając, wsypujemy mąkę z proszkiem. Wlewamy do formy (21x38 cm). Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150 °C. Odstawiamy do wystygnięcia. Przekrawamy na 2 placki. Skrapiamy syropem z brzoskwiń rozcieńczonym wodą.
  • 2. Masa serowa: kremówkę ubijamy z cukrem, ucieramy z 3-krotnie zmielonym twarogiem na gładką masę. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku, studzimy, dodajemy do masy serowej. Brzoskwinie osączamy, kroimy w kostkę i dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy.
  • 3. Masa budyniowa: budynie gotujemy na mleku z cukrem, studzimy. Masło ucieramy, dodając budyń i ajerkoniak.
  • 4. Na spód ciasta wykładamy masę serową, nakładamy drugi biszkopt, smarujemy masą budyniową. Przykrywamy biszkoptami i polewamy roztopioną czekoladą.

Porady

Ciasto można też podać w wersji bez biszkoptów. Wówczas ostatnią warstwą będzie krem, na który warto położyć jeszcze trochę owoców lub polać czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować