Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami

0 (0 ocen)

w sezonie gdzie truskawek pełno nie może zabraknąć takiego ciasta

Składniki:

  • 5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    szczypta soli
    1 szklanka mąki
    1/2 op cukru wanilinowego
    1 op śnieżki
    2 galaretki truskawkowe
    200 ml zimnego mleka
    400 ml wrzątku
    2 szklanki pokrojonych truskawek

Biszkopt z bitą śmietaną i z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubij z solą. Pod koniec dodaj cukry.Cały czas ubijając dodawaj żółtka.
    Na koniec wsyp mąkę i proszek do pieczenia,wymieszaj.
    Formę wyłóż papierem do pieczenia,przelej ciasto i piec w 180 C przez ok 35 minut.
    Gotowy biszkopt wystudź i przekrój na pół.
    Galaretki rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw by ostygła.
  • 2. Mleko ubij ze śnieżką,dodaj przestudzoną galaretkę i wymieszaj,
    Do ubitej śmietany dodaj truskawki i delikatnie wymieszaj łyżką.
    Na spód biszkoptu wyłóż ubitą śmietanę,wyrównaj i przykryj drugim blatem ciasta.
    Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Porady

Gotowy biszkopt możecie np posypać cukrem pudrem lub polać polewą z białej czekolady.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy