Biszkopt:
4 jajka
100 g mąki tortowej
100 g mąki ziemniaczanej
250 g cukru
10 g proszku do pieczenia
łyżka masła do posmarowania formy
Bita śmietana:
2 kubki po 200 ml śmietany 30%
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżeczki żelatyny
Truskawki z galaretką:
250 g truskawek
2 galaretki truskawkowe
Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski i ubijając wlewamy 6 łyżek gorącej wody. Dalej ubijając ,powoli wsypujemy cukier ,ubijamy aż masa zgęstnieje. Wtedy delikatnie mieszamy z przesiewaną przez sito mąką. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm) i pieczemy około 30 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Biszkopt studzimy i kroimy na pół.
Bita śmietana:
Do miski wlewamy śmietanki ,2 łyżki brązowego cukru i ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,studzimy i wlewamy do śmietany ,nie przerywając ubijania. Masę wykładamy na dolną część biszkoptu ,przykrywamy kolejnym biszkoptem. Wstawiamy do lodówki.
Truskawki i galaretka:
Galaretki rozrabiamy w 700 ml gorącej wody i studzimy ,najlepiej w lodówce. Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki i kroimy na pół. Wykładamy je na biszkopt ,po czym zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Komentarze