Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Na usta ciśnie się tylko jedno słowo : Pycha!

  • 2 godz.

Składniki:


  • Biszkopt:
    4 jajka
    100 g mąki tortowej
    100 g mąki ziemniaczanej
    250 g cukru
    10 g proszku do pieczenia
    łyżka masła do posmarowania formy
    Bita śmietana:
    2 kubki po 200 ml śmietany 30%
    2 łyżki brązowego cukru
    2 łyżeczki żelatyny
    Truskawki z galaretką:
    250 g truskawek
    2 galaretki truskawkowe
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajka wbijamy do miski i ubijając wlewamy 6 łyżek gorącej wody. Dalej ubijając ,powoli wsypujemy cukier ,ubijamy aż masa zgęstnieje. Wtedy delikatnie mieszamy z przesiewaną przez sito mąką. Ciasto wkładamy do wysmarowanej masłem okrągłej formy (26 cm) i pieczemy około 30 min (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Biszkopt studzimy i kroimy na pół.

    Bita śmietana:
    Do miski wlewamy śmietanki ,2 łyżki brązowego cukru i ubijamy na sztywną masę. Żelatynę rozrabiamy w niewielkiej ilości gorącej wody ,studzimy i wlewamy do śmietany ,nie przerywając ubijania. Masę wykładamy na dolną część biszkoptu ,przykrywamy kolejnym biszkoptem. Wstawiamy do lodówki.

    Truskawki i galaretka:

    Galaretki rozrabiamy w 700 ml gorącej wody i studzimy ,najlepiej w lodówce. Truskawki myjemy ,usuwamy szypułki i kroimy na pół. Wykładamy je na biszkopt ,po czym zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować