Biszkopt z 8 jaj rzucany

4.27 (259 ocen)

  • 60 min

Zawsze wychodzi i prosty w wykonaniu

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    - 8 jaj
    - ponad szklanka mąki pszennej
    - 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    - szklanka cukru
Wystaw ocenę:

4.27 (259 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt z 8 jaj rzucany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywno i wtedy wolno dodawać cukier. Następnie wolno dodawać wg kolejności: żółtka, mąkę pszenną i na koniec mąkę ziemniaczaną.
  • 2. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem czy papierem do pieczenia. Ważne, by ilość ciasta nie przekraczała połowy wysokości formy.
  • 3. Biszkopt należy wstawić do pieca wcześniej nagrzanego, ale maksymalnie do 160 stopni C. Nie można go od razu piec w dużej temperaturze, bo może być zbite, ciężkie, niewyrośnięte. Zakalec robi się zazwyczaj, kiedy ciasto wstawimy do pieca słabo nagrzanego.
  • 4. Reasumując, biszkopt pieczemy początkowo w temperaturze 160 st. C, by ciasto wyrosło, zwiększyło swoją objętość. Kiedy powierzchnia zaczyna się rumienić zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
    Czas pieczenia to 40-45 minut.
  • 5. Upieczony biszkopt rzucam o podłogę z wysokości około 60 cm

Porady

Nie należy mieszać zbyt długo składników, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w ubitej pianie z białek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować