Biszkopt z 8 jaj rzucany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywno i wtedy wolno dodawać cukier. Następnie wolno dodawać wg kolejności: żółtka, mąkę pszenną i na koniec mąkę ziemniaczaną.
2.Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem czy papierem do pieczenia. Ważne, by ilość ciasta nie przekraczała połowy wysokości formy.
3.Biszkopt należy wstawić do pieca wcześniej nagrzanego, ale maksymalnie do 160 stopni C. Nie można go od razu piec w dużej temperaturze, bo może być zbite, ciężkie, niewyrośnięte. Zakalec robi się zazwyczaj, kiedy ciasto wstawimy do pieca słabo nagrzanego.
4.Reasumując, biszkopt pieczemy początkowo w temperaturze 160 st. C, by ciasto wyrosło, zwiększyło swoją objętość. Kiedy powierzchnia zaczyna się rumienić zwiększamy temperaturę do 180 st. C.
Czas pieczenia to 40-45 minut.
5.Upieczony biszkopt rzucam o podłogę z wysokości około 60 cm
Porady
Nie należy mieszać zbyt długo składników, by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza w ubitej pianie z białek.
Komentarze