Biszkopt z 3 składników

4.5 (140 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Biszkopt który zawsze się uda.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • (na tortownicę o średnicy 24 cm)

    8 jajek
    16 dag cukru
    24 dag mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkopt z 3 składników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt z 3 składników. 1. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując.
  • Biszkopt z 3 składników. 2. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką.
  • Biszkopt z 3 składników. 3. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie.
  • Biszkopt z 3 składników. 4. Pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza.
  • Biszkopt z 3 składników. 5. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy na kratce.
  • Biszkopt z 3 składników. 6. Jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.

    Udanego wypieku!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować