Biszkopt z 3 musami i kremem czekoladowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ciasto o trzech smakach - słodkim, lekko kwaśnym i z nutą alkoholu. Dla dorosłych, idealne do kawy Pięknie prezentuje się na stole. Trochę pracochłonne ale warto wypróbować przepis.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Tłuszcz do formy
    Bułka tarta
    Składniki:
    Biszkopt
    4 jajka
    Szczypta soli
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżka gorącej wody
    Krem czekoladowy
    1 budyń czekoladowy
    ½ szklanki cukru pudru
    1 kieliszek spirytusu
    ½ l mleka
    2 łyżki cukru
    1 i 1/3 kostki masła
    Mus śliwkowy:
    6 dużych śliwek
    2 łyżki cukru
    1 galaretka śliwkowa
    Mus gruszkowy:
    2 duże gruszki
    2 łyżki cukru
    1 galaretka zielona
    Mus jabłkowy:

    2 duże jabłka
    2 łyżki cukru
    1 galaretka pomarańczowa
    Do dekoracji 1 opakowanie rurek z nadzieniem czekoladowym.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Biszkopt z 3 musami i kremem czekoladowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić, dodać cukier, ubić robotem na puszystą masę aż rozpuści się cukier. Dodać wodę, olej, delikatnie wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszać. Tortownicę natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu biszkopt przekroić na 3 części.
    Budyń ugotować z cukrem według przepisu na opakowaniu, wystudzić pod przykryciem. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać porcjami budyń, utrzeć. Na koniec dodać porcjami spirytus, delikatnie wymieszać, do połączenia się składników.
    Śliwki rozgotować z cukrem, zmiksować, dodać galaretkę, wymieszać do rozpuszczenia się proszku, wystudzić(musu ma być szklanka). Podobnie wykonać mus gruszkowy i jabłkowy.
    Na spód ciasta wyłożyć część kremu, następnie mus gruszkowy. Przykryć drugim plackiem, położyć część kremu, mus śliwkowy, przykryć plackiem. Położyć krem, mus jabłkowy i dowolną dekorację. Brzegi ciasta delikatnie posmarować kremem, obłożyć rurkami. Schłodzić w lodówce około 3 godzin.

Porady

1.ciasto jesli ktoś uważa można lekko nawilżyć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować