Biszkopt z 2 jaj

  • wyświetlono: 1282 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Idealny jako spód do ciast przygotowywanych w tortownicy 24 cm.

Olimpia
  • 12 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

2 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
pół łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Biszkopt z 2 jaj

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać żółtka, nadal ubijać. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ubitych jajek. Delikatnie wymieszać ciasto. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wylać do formy. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 180°C. Piec ok. 20 min.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciebiszkoptspóddo_kawy

Komentarze

Podobne przepisy

Biszkopt z kremem mascarpone

Dodane przez: aicha1988

Biszkopt z kremem mascarpone

Delikatny, puszysty biszkopt kakaowy...

chałwowiec

Dodane przez: gnomcio

Biszkopt z masą chałwową

Puszysty biszkopt czekoladowy z...

Sernik tradycyjny z 10 jaj

Dodane przez: Joanna Kryla

Sernik tradycyjny z 10 jaj

Serniki uwielbiam wszystkie. Tym...

Biszkopt z jabłkami i pianką

Dodane przez: danusia19671

Biszkopt z jabłkami i pianką

Lekkie biszkoptowe ciasto. z jabłkami...

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

Dodane przez: anjaa

Korzenny biszkopt sernikowy z wiśniami

Nazwa ciasta budzi zmysły, a smak...

Ciasto czekoladowe z podwójnym kremem

Dodane przez: bienpyt

Ciasto czekoladowe z 2 kremami

Biszkoptowe ciasto czekoladowe,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE