Biszkopt waniliowo-kawowy

5 (187 ocen)

  • 3 godz. 5 min

Pyszne ciasto nie tylko dla wielbicieli kawy

  • 3 godz. 5 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    1 szklanka mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    4 płaskie łyżki kakao
    Masa waniliowa:
    2 budynie waniliowe z cukrem
    2 szklanki mleka
    20 dag masła
    Masa kawowa:
    2 Śnieżki
    1,5 szklanki mleka
    0,5 szklanki wody + 5 płaskich łyżeczek żelatyny
    2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej
    Do nasączenia biszkoptu: osłodzona kawa z dodatkiem alkoholu
    Do dekoracji: posypka czekoladowa
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt waniliowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Biszkopt 1. Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Połączyć z mąką, proszkiem i kakao. Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypana bułką tartą. Piec 25 min. w 145*C z termoobiegem. Wystudzić, nasączyć. Ugotować budynie na mleku, wystudzić, utrzeć na krem z masłem. Rozsmarować na biszkopcie. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szkl. gorącej wody, ostudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem i kawą. Do Śnieżki dodać żelatynę cienką strużką. Wylać na krem. Posypać czekoladową posypką i odstawić do stężenia do lodówki na ok. 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować