Biszkopt tutti frutti z owocami i galaretką

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Latem ten biszkopt króluje na naszym stole. Jest lekki i bardzo smaczny.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej
    ● 1/2 szkl. mąki ziemn.
    ● 1/2 szkl. mąki pszennej tortowej
    ● 30 dag masła śmietankowego
    ● 20 dag herbatników maślanych
    ● 3 galaretki malinowe
    ● 1 kg truskawek (mogą być tez maliny)
    ● bita śmietana

Biszkopt tutti frutti z owocami i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka i mąki z proszkiem. Chwilę miksujemy.
  • 2. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokruszone herbatniki. Smażymy ok. 5 minut. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wody.
  • 3. Dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy herbatnikami, na to wylewamy ciasto. Pieczemy 35 minut w temp. 170 °C. Na wystudzone ciasto wykładamy owoce. Zalewamy tężejącą galaretką. Wykładamy bita śmietanę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2015

Komentarze

Podobne przepisy