BISZKOPT ŚMIETANOWY ZE SNICKERSOWĄ MASĄ

4.5 (151 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Delikatny biszkopt i delikatna masa śmietanowa z dodatkiem znanych batoników. Wychodzi przepysznie

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    biszkopt ciemny:
    4 jajka
    10 łyżek mąki
    10 łyżek cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao
    masa snickers do przełożenia:
    500 ml śmietany 30 %
    10 dag cukierków snickers
    sok z cytryny- kilka łyżek
    poncz:
    3 szklanki przegotowanej wody
    cukier do smaku
    sok z cytryny- wedle uznania
    masa śmietanowa na wierzch:
    250 ml śmietany 30%
    cukier puder
    sok z cytryny
    polewa czekoladowa:
    50 ml śmietany kremówki
    2 tabliczki mlecznej czekolady
    dodatkowo:
    4 batony snickers na wierzch
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Biszkopt śmietanowy ze snickersową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
    Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
    * Biszkopty przekrawamy na połowę.
    *Na dół bierzemy jasny biszkopt, nasączamy.
    * Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
    Snickers bardzo drobno siekamy, dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy.
    Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie.
    *250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Odstaiwamy do lodówki na min 2 godz.
    * Do rondelka wlewamy śmietanę, wrzucamy czekoladę, podgrzewamy aż się rozpuści. Kiedy zacznie tężeć za pomocą szprycy cukierniczej wykładamy na obrzeża tortu, aby delikatnie spływały, następnie wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Wierzch dekorujemy pokrojonymi batonami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować