Delikatny biszkopt i delikatna masa śmietanowa z dodatkiem znanych batoników. Wychodzi przepysznie
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
biszkopt jasny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
biszkopt ciemny:
4 jajka
10 łyżek mąki
10 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
masa snickers do przełożenia:
500 ml śmietany 30 %
10 dag cukierków snickers
sok z cytryny- kilka łyżek
poncz:
3 szklanki przegotowanej wody
cukier do smaku
sok z cytryny- wedle uznania
masa śmietanowa na wierzch:
250 ml śmietany 30%
cukier puder
sok z cytryny
polewa czekoladowa:
50 ml śmietany kremówki
2 tabliczki mlecznej czekolady
dodatkowo:
4 batony snickers na wierzch
Biszkopt śmietanowy ze snickersową masą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.*Biszkopt: Białka od żółtek. Ubijamy pianę,stopniowo dosypujemy cukier, miksujemy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę miksujemy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do ciasta. Mieszamy. Pieczemy 25 min w formie 25 cm .
Tak samo przygotowujemy drugi, ciemny biszkopt, na koniec razem z mąką i proszkiem do pieczenia dodajemy kakao. pieczemy tak samo. Studzimy.
* Biszkopty przekrawamy na połowę.
*Na dół bierzemy jasny biszkopt, nasączamy.
* Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy sok z cytryny, miksujemy.
Snickers bardzo drobno siekamy, dodajemy do śmietany, mieszamy. 1/3 kremu wykładamy na blat z ciasta. Rozsmarowujemy.
Tak samo postępujemy z kolejnymi blatami ciasta, układając kolory biszkoptu naprzemiennie.
*250 ml śmietany ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Masą smarujemy boki i wierzch. Odstaiwamy do lodówki na min 2 godz.
* Do rondelka wlewamy śmietanę, wrzucamy czekoladę, podgrzewamy aż się rozpuści. Kiedy zacznie tężeć za pomocą szprycy cukierniczej wykładamy na obrzeża tortu, aby delikatnie spływały, następnie wykładamy na wierzch ciasta, rozsmarowujemy. Wierzch dekorujemy pokrojonymi batonami.
Komentarze