Biszkopt rzucany

4.49 (196 ocen)

Niezawodny, prosty, bardzo puszysty i niezwykle delikatny. Pięknie i równo rośnie bez proszku do pieczenia. Co najważniejsze, zawsze się udaje :)

Składniki:

  • Tortownica 22-24 cm:
    5 jajek
    160 g cukru
    100 g mąki tortowej
    35 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Tortownica 26-28 cm:
    7 jajek
    127 g mąki tortowej
    203 g cukru
    45 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Duża blacha 25-35 cm:
    10 jajek
    320 g cukru
    200 g mąki tortowej
    70 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt rzucany - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając.Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 170-180'C przez około 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować