Biszkopt Reni

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobić dobry biszkopt to nie taka prosta sprawa. Tak się przynajmniej Matce długi czas wydawało. Dopóty, dopóki jednak nie poznała przepisu na biszkopt Reni. A właściwie nawet nie idzie o proporcje biszkoptowego ciasta, co o samo jego pieczenie. Niemniej proporcje muszą być zachowane.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Matka do przygotowania biszkoptu najpierw zaopatruje się w:
    5 jajek
    1 szklankę mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    1 łyżeczkę cukru do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Biszkopt reni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robota przy biszkoptowym cieście też mało skomplikowana, ale istotna jest jednak kolejność mieszania i łączenia składników.
    Najpierw Matka zajmuje się jajami. Rozdziela białka od żółtek, i te pierwsze, ze szczyptą soli, ubija na sztywną pianę. Do piany dodaje cukier i cukier puder i miesza do momentu, aż cukier zupełnie się rozpuści. Dopiero potem dodaje żółtka.
  • 2. Gdy masa jajeczno-cukrowa jest gotowa dosypuje Matka mąkę – koniecznie wcześniej przesianą – i ewentualnie łyżkę kurkumy. Dokładnie miesza. Na koniec dopiero, na bardzo wolnych obrotach lub łyżką miesza powstałą masę z łyżeczką proszku do pieczenia.
  • 3. Gotową masę przelewa do foremki wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i opruszonej mąką.
    Piecze Matka biszkopt w temperaturze 180ºC około 35 minut. Bez termoobiegu!

    I teraz najważniejsze! Do nagrzanego piekarnika, przed wstawieniem ciasta, wstawia matka na jego najniższą półkę garnek z wodą. Nie wie Matka czemu ma to służyć, ale zgodnie ze słowami Reni, przyczynia się to do pięknego wyrośnięcia biszkoptu. I zresztą jest tak właśnie jak Renia powiedziała. Biszkopty pieczone według tego sposobu są pięknie wyrośnięte i to na dodatek równiutko, a nie ze wzgórkiem na środku ciasta.

Porady

Biszkopt z tego przepisu jest pyszny nawet gdy nie jest niczym przełożony. Matka podaje swoim Cipciakom biszkoptowe ciasto z ciepłymi owocami, na przykład smażonymi truskawkami. Aby biszkopt miał piękny żółty kolor i niepowtarzalny egzotyczny smak, Matka dodaje 1 łyżeczkę kurkumy. Ale to bardziej taka ekstrawagancja niźli konieczność. Kto co lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować