Biszkopt ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt
1. Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Po upieczeniu przeciąć na pół.
Ptasie mleczko
2. Dwie galaretki o dowolnym smaku rozpuścić w połowie zalecanej wody - 500ml, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie do miski wlać dwie szklanki mleka, dodać 2 śnieżki i zmiksować do ubicia. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną.
3. Masę nałożyć na pierwszą połowę ciasta, przyłożyć druga częścią biszkoptu. Posmarować reszta masy wierzch i posypać owocami.
Komentarze