Biszkopt ptasie mleczko

4.5 (145 ocen)

Rozpływająca się w ustach pianka przełożona biszkoptem, pycha!

Składniki:

  • Biszkopt
    8 jajek
    8 łyżek stołowych (kopiastych) mąki
    8 łyżek stołowych cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy

    Ptasie mleczko
    2 szklanki mleka
    2 bite smietany w proszku - śnieżki
    2 galaretki owocowe
    jagody
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ptasie mleczko Desery

Biszkopt ptasie mleczko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    1. Oddzielić białka od żółtek, ubić białka (posolić szczyptą soli do szybszego ubicia), dodawać po łyżce cukru, dalej ubijać. Do ubitej piany dodawać żółtka, a następnie po łyżce mąki i proszek do pieczenia. Wysmarować blachę margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 45 min. Po upieczeniu przeciąć na pół.

    Ptasie mleczko
    2. Dwie galaretki o dowolnym smaku rozpuścić w połowie zalecanej wody - 500ml, odstawić do lekkiego stężenia. W tym czasie do miski wlać dwie szklanki mleka, dodać 2 śnieżki i zmiksować do ubicia. Gdy galaretka zacznie tężeć zmiksować z ubitą śmietaną.

    3. Masę nałożyć na pierwszą połowę ciasta, przyłożyć druga częścią biszkoptu. Posmarować reszta masy wierzch i posypać owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować