Biszkopt piaskowy z masą śmietanowo jagodową

4.5 (178 ocen)

Wyśmienite ciasto

Składniki:

  • biszkopt piaskowy;

    1/2 szkl mąki tortowej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    1 szkl cukru
    5 jajek
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku


    0/5 l kremówki 30 %
    3 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki jagód, mogą być takie ze słoika

    1 galaretka czerwona
    1 galaretka porzeczkowa

    blaszka 25/40
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Biszkopt piaskowy z masą śmietanowo jagodową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym,ucierając dodawać po trochu obie mąki z proszkiem, białka ubić i wszystko razem wymieszać.
  • 2. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia , wylać ciasto .
  • 3. Pie w temp 180 stopni około 30 minut do suchego patyczka
  • 4. Biszkopt upiec ostudzić i przeciąć na pół.
  • 5. 1. galaretkę czerwoną rozpuścić w 0/5 l przegotowanej wody i odstawić do leciutkiego stężenia.
  • 6. 2. galaretkę porzeczkową rozpuścić w 1 szklance przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia.
  • 7. Jagody zmiksować .
  • 8. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym dodać galaretkę porzeczkową i wymieszać , odłożyć trochę masy do posmarowania wierzchu biszkoptu.
  • 9. Do reszty masy dodać zmiksowane jagody i delikatnie wymieszać.
  • 10. Warstwy ciasta;

    1- biszkopt
  • 11. 2- masa jagodowo porzeczkowa
  • 12. 3- biszkopt
  • 13. 4- masa śmietanowa bez jagód
    rozsmarować na wierzchu biszkoptu
  • 14. 5 - galaretka czerwona
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować