Biszkopt pachnący różami

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Moja podstawowa wersja biszkoptu, wzbogacona o wodę różaną. Biszkopt zawsze się udaje, jest sprężysty i miękki. Wykorzystuję go do sporządzania tortów, ciast owocowych i przeróżnych słodkości.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jaj ( u mnie od szczęśliwych kur)
    1,5 szklanki cukru
    2 szklanki mąki pszennej typ 405
    łyżka skrobi kukurydzianej
    3/4 łyżeczki cream of tartar
    łyżka wody różanej
    rant o średnicy 24 cm umieszczony na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Biszkopt

Biszkopt pachnący różami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Do dzieży robota planetarnego wlewam białka oddzielone od żółtek, dodaję cream of tartar, szczyptę soli i końcówką rózga ubijam pianę zaczynając na wolnych obrotach.
  • biszkopt 2. Następnie zwiększam obroty i stopniowo wsypuję cukier. Miksuję do uzyskania sztywnej piany.
  • biszkopt 3. Następnie ciągle miksując dodaję po jednym z 8 żółtek i wodę różaną.
  • biszkopt 4. Miksuję aż uzyskam tzw. kogel - mogel.
  • biszkopt 5. Mąkę pszenną razem ze skrobią kukurydzianą umieszczam w przesiewaczu.
    Przesiewam do masy jajecznej i łopatką dokładnie mieszam.
  • biszkopt 6. Ciasto umieszczam w rancie, można w tortownicy- dna i boków NIE NATŁUSZCZAMY.
  • biszkopt 7. Biszkopt pieczemy około 45-50 minut w nagrzanym piekarniku do 175°C. Zawsze sprawdzam patykiem, jeśli jest suchy to znak, że ciasto upieczone.
    Biszkopt studzę w rancie na kratce kuchennej.
  • biszkopt 8. Zimny biszkopt wyjmuję z rantu. Z tej proporcji wychodzi biszkopt o średnicy 24 cm i 10cm wysoki.
  • biszkopt 9. Aby uzyskać równe blaty do krojenia biszkoptu używam noża strunowego.
    Biszkopt w zależności od potrzeb kroję na 3 lub więcej blatów.
    Tu przekroiłam na 5 blatów po około 2 cm grubo.

Porady

Smak i kolor biszkopt zawdzięcza wiejskim jajom, czyli od szczęśliwych kur. Naturalny aromat kwiatu róży uzyskujemy dzięki dodatkowi wody różanej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka kurze Mąka tortowa Woda różana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować