Biszkopt owocowo-śmietanowy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Świeże owoce, dżem i cytryna wzbogacają smak biszkoptu przełożonego bitą śmietaną.

Składniki:

  • Ciasto: 6 jajek
    ● cukier
    ● mąka tort. i ziemn.
    ● starta skórka z cytryny
    ● łyżeczka pr. do piecz.
    Krem:
    ● 60 dag śmietany 30%
    ● po 3 łyżeczki cukru pudru i soku z cytryny
    ● 2 op. śmietan-fiksów
    Poncz: 1 szkl. naparu z herbaty
    ● po 2 łyżeczki soku z cytryny i cukru
    ● łyżka rumu
    Oraz: 3 łyżki dżemu (np. z ananasa lub mango)
    ● granat
    ● kiwi
    ● 4 plastry ananasa
    ● wiórki kokosowe

Biszkopt owocowo-śmietanowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odmierzamy tyle cukru i osobno mąki tort., ile ważą jajka w skorupkach. Odsypujemy 1/2 szkl. mąki i uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem. Miksujemy z mąkami, proszkiem, 2 łyżkami wody i skórką. Odstawiamy na 30 minut.
  • 3. Ciasto wlewamy do tortownicy (śr. 21 cm) wyłożonej pergaminem. Pieczemy 45 minut w temp. 180 °C. Studzimy.
  • 4. Poncz: napar mieszamy z cukrem, sokiem i rumem. Studzimy.
  • 5. Krem: śmietanę ubijamy. Mieszamy ze śmietan-fiksami, cukrem pudrem i sokiem.
  • 6. Biszkopty przekrawamy na 3 krążki, nasączamy ponczem. Pierwszy smarujemy dżemem i śmietaną, kolejne tylko śmietaną. Boki pokrywamy śmietaną i posypujemy wiórkami. Chłodzimy 3 godz. Dekorujemy cząstkami ananasa i kiwi i pestkami granatu.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki: ● Biszkopt będzie puszysty, gdy napowietrzymy ciasto, dłużej mieszając je łyżką. ● Ciasto nie opadnie, jeśli będzie stygło przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_08-2014

Komentarze

Podobne przepisy